Polecam Wam pyszne rogale. Idealne na śniadanie, kolację lub podwieczorek .Pyszne i chrupiące. Uważam, że najlepiej smakują z domową konfiturą, ja podałam je z dżemem z czarnej porzeczki własnej roboty. Zapraszam.
Składniki na rogale:
4 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciełego mleka
2 i pół szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
5 dag masła
2 jajka
3 łyżki cukru
1. Najpierw masło roztapiamy i studzimy.
2. Następnie drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, żeby podrosły.
3. W tym czasie jajka ucieramy z pozostałym cukrem.
4. Wykonanie ciasta: Do mąki dajemy sól, wyrośnięte drożdże, utarte jajka, pozostałe mleko, stopione masło i zagniatamy mięciutkie ciasto. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
5. Formowanie: Po tym czasie wyrosnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy kule, każdą kulę wałkujemy osobno na stolnicy posypanej mąką. Następnie podzielimy na 6 trójkątów i formujemy rogaliki.
6. Gotowe uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15 minut żeby jeszcze podrosły.
7. Rogaliki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienia.
8. Podajemy i smacznego.
Rogaliki z kokosowym nadzieniem
Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu