Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Sprawdzony przepis na babkę pomarańczową. Mój stary przepis na babkę piaskową cytrynową zmodyfikowałam na babkę pomarańczową i trzeba przyznać, że wyszła super! Mięciutka i wilgotna, a gdy jest jeszcze ciepła to rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 240 g mąki
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ pomarańczy
  • Szczypta soli
  • Lukier:
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżek soku z pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na wielkanocną babkę pomarańczową:

  1. Najpierw musimy roztopić masło w rondelku i odstawić do ostygnięcia. 
  2. Teraz trzeba żółtka oddzielić od białek, które trzeba zmiksować ze szczyptą soli, a następnie odstawić. 
  3. Oddzielone żółtka musimy zmiksować z cukrem, dodać przestudzone masło, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Teraz musimy wycisnąć sok z ½ pomarańczy (powinno wyjść około ½ szklanki soku)  i wlać do naszej masy jajecznej. Skórkę pomarańczową z połówki pomarańczy musimy drobno pokroić i również dodać do masy.
  5. Na sam koniec trzeba dodać ubite białka i wszystko dokładnie zmiksować na niskich obrotach miksera.
  6. Teraz ciasto musimy przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Ostudzoną babkę musimy wyjąć z foremki, przygotować lukier i polać nim babkę. Jak lukier zastygnie to można babkę kroić. 

Pyszna pomarańczowa babka na Wielkanoc gotowa :)

Smacznego!

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy