Babka szafranowa.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 12
Wiadomo, że szafran to bardzo droga przyprawa. Ja miałam taką przyjemność, że go dostałam. Długo myślałam jak go wykorzystać, a ponieważ zbliżają się Święta Wielkanocne mój wybór padł na babkę szafranową. Babka szafranowa wyszła pyszna o wyrazistym smaku szafranu. Do tego pięknie żółciutka. Polecam upiec ją na wielkanocny stół:)
Składniki:
- Ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 20 dag masła lub margaryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 i pół szklanki mąki tortowej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki nitek szafranu ( około 0,2 g )
- Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka masła
- cukier puder do oprószenia babki
Sposób przygotowania:
Przepis na babkę wielkanocną z szafranem:
- Mleko podgrzać, żeby było dobrze ciepłe, następnie rozpuścić w nim szafran i przestudzić.
- Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajku i ucierać.
- Na koniec dodawać na przemian mąkę, proszek do pieczenia i mleko z szafranem, dokładnie utrzeć.
- Ciasto przełożyć do foremki na babkę posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
- Następnie babkę piec około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona.
- Upieczoną babkę wystudzić w foremce. Następnie wyjąć ją, oprószyć cukrem pudrem, pokroić i podawać.
Babka szafranowa gotowa, przepyszna babka wielkanocna. Smacznego!
Autor: babeczka35
Polecamy również
Baba wielkanocna
pulchniutka babka wielkanocna z dużą ilością rodzynekMakowa babka
Pyszna i łatwa w przygotowaniu babka wielkanocnaBabka z kokosem
Polecam przepis na prostą babkę wielkanocną z kokosem. Kokosowa babka wielkanocna jest bardzo smaczna z wyczuwalną "nutą...Babka kokosowa na oleju
Sprawdzony przepis na babkę wielkanocną w wydaniu kokosowym. Łatwa babka kokosowa do przygotowania na oleju, polec...Babka szafranowa.
Wiadomo, że szafran to bardzo droga przyprawa. Ja miałam taką przyjemność, że go dostałam. Długo myślałam jak go wykorzy...Zobacz więcej przepisów na: