Babka szafranowa.

Babka szafranowa.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Wiadomo, że szafran to bardzo droga przyprawa. Ja miałam taką przyjemność, że go dostałam. Długo myślałam jak go wykorzystać, a ponieważ zbliżają się Święta Wielkanocne mój wybór padł na babkę szafranową. Babka szafranowa wyszła pyszna o wyrazistym smaku szafranu. Do tego pięknie żółciutka. Polecam upiec ją na wielkanocny stół:)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki nitek szafranu ( około 0,2 g )
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka masła
  • cukier puder do oprószenia babki

Sposób przygotowania:

Przepis na babkę wielkanocną z szafranem:

  1. Mleko podgrzać, żeby było dobrze ciepłe, następnie rozpuścić w nim szafran i przestudzić.
  2. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajku i ucierać.
  3. Na koniec dodawać na przemian mąkę, proszek do pieczenia i mleko z szafranem, dokładnie utrzeć.
  4. Ciasto przełożyć do foremki na babkę posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  5. Następnie babkę piec około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona.
  6. Upieczoną babkę wystudzić w foremce. Następnie wyjąć ją, oprószyć cukrem pudrem, pokroić i podawać.

Babka szafranowa gotowa, przepyszna babka wielkanocna. Smacznego!

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy