Kakaowa babka.

Kakaowa babka.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pysznej babki nie może zabraknąć na świątecznym Wielkanocnym stole. A może kakaowa? Pyszna i delikatna. Polecam przepis.

Składniki:

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

3 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

3 łyżki kakao

2 łyżki bułki tartej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowe składniki:

bułka tarta do posypania foremki

masło do posmarowania foremki

cukier puder do posypania babki

Sposób przygotowania:

1. Mleko zagotowujemy z kakao i studzimy.

2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, bułkę tartą i mleko z kakao, dokładnie ucieramy.

3. Foremkę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto.

4. Babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy i wyjmujemy z formy.

5.Babkę oprószmy cukrem pudrem. Kroimy i babka jest gotowa do podania. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy