Francuskie bagietki

Francuskie bagietki

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Wiadomo, że domowe pieczywo smakuje najlepiej. Takie bagietki są niezwykle pyszne z bardzo chrupiącą skórką. Polecam na śniadanie lub kolację.

Składniki:

Ciasto:

3 dag drożdży

3 szklanki mąki pszennej

pół szklanki ciepłego mleka

pół szklanki ciepłej wody

2 łyżki oliwy lub oleju

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i ciepłym mlekiem i wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podrosły, na około 25 minut.

2. Do mąki dodajemy sól, oliwę i wyrośnięte drożdże, zagniatamy mięciutkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny, żeby ciasto wyrosło.

3. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i formujemy dwie podłużne bagietki. Bagietki nacinamy nożem.

4. Tak przygotowane bagietki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Następnie bagietki pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.

6. Upieczone bagietki są gotowe do podania. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

czosnkowo-ziolowe-bagietki

Czosnkowo - ziołowe bagietki

Te pyszne i czosnkowe bagietki ,, chodziły '' już za mną od kilku dni. Wyszły mi tak pyszne i tak aromatyczne, że nie mo...
bagietka-bazyliowo-czosnkowa

BAGIETKA BAZYLIOWO – CZOSNKOWA

Bagietka to wyśmienita przekąska z dużą ilością bazylii oraz idealny dodatek do dań grillowych. 
poolish-bagietka

Poolish bagietka

Sprawdzony przepis na bagietkę na zaczynie poolish. Drożdżowy zaczyn poolish powstał z inspiracji polskiego piekarza we...
polbagietka-pszenna-na-maslance-z-suszonymi-pomidorami

Półbagietka pszenna na maślance z suszonymi pomidorami

Przepis na domową bagietkę. Oto półbagietka z mąki pszennej o złocistej, chrupiącej skórce oraz miękkim wn...
mini-bagietka

Mini bagietka

Przepis na domowe pieczywo, oto chrupiąca bagietka na zewnątrz, miękka w środku. Polecam, warto samemu piec pieczywo.

Zobacz więcej przepisów na:

Bagietka

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy