Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
12 Ocen

Ilość porcji: 6
Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami jest wegański oraz bezglutenowy. Uszka są przygotowane z mąki gryczanej wymieszanej ze skrobią ziemniaczaną lub mączką z tapioki. Na pierwszy rzut oka może się Wam wydawać, że przygotowanie barszczu czerwonego z bezglutenowymi uszkami jest pracochłonne, ale wcale tak nie jest – wszystko „gotuje się samo”.
Składniki:
- Buraki 1 kg
- Grzyby suszone ok. 50g
- Cebula 2 sztuki (po 1 do farszu i barszczu)
- Marchew 2-3 sztuki
- Pietruszka 1-2 sztuki,
- Seler kawałek
- Por biała część
- Sok z cytryny 1 - 1½ cytryny
- Mąka gryczana 1 szklanka
- Skrobia ziemniaczana / mączka z tapioki 1/2 szklanki
- Olej rzepakowy 4 łyżki oleju (po 2 do farszu i barszczu i 1 do ciasta)
- Wrzątek ok. 1/2 szklanki
- Ziele angielskie 4 ziarenka
- Liście laurowe 2 sztuki
- Miód 1 łyżeczka
- Czosnek 2-3 ząbki
- Majeranek 1 łyżka majeranku
- Sól morska, czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
A teraz przepis na barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami
- Oczywiście podczas przygotowywania dania bezglutenowego należy zachować wszystkie zasady higieny - tak aby nie dopuścić do "zanieczyszczenia" glutenem
- Grzyby dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą, zalać przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia - najlepiej na noc. Namoczone grzyby gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, lekko soląc. Grzyby gotujemu mniej więcej godzinę na małym ogniu tak żeby były miękkie
- Następnie odcedzić grzyby pozostawiając wywar. Grzyby odstawiamy na bok, użyjemy ich oczywiście przy przygotowaniu farszu do uszek.
- Posiekać drobno cebulkę (dość drobno), na patelni rozgrzać olej, a następnie zeszlklić na nim cebulkę (na wolnym ogniu bo łatwo przypalić). Obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz zeszkloną cebulkę włożyć do garnka zalać 2 litrami zimnej wody
- Dodać przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około godzinę
- Bulion przecedzić przez sito (można wyłożyć go gazą) do dużego garnka.
- Buraki umyć, obrać i pokroić w cząstki. Do garnka z bulionem warzywnym dodać przecedzony przez gęste sito wywar z grzybów i pokrojone buraki
- Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z majerankiem, a następnie dodać do gotującej się zupy. Doprawić do smaku solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem
- Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut
- Pod koniec gotowania barszcz należy zakwasić np. octem winnym
- Doprowadzić do wrzenia - powinien lekko zabulgotać i zdjąć z ognia (nie gotować!!!)
- Następnie należy wykonać farsz: Na patelni z rozgrzanym olejem, podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać ugotowane i posiekane grzyby i chwilę podsmażyć, raz na jakiś czas masę przemieszać
- Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wystudzić i zmiksować
- Następnie należy przygotować ciasto na uszka bezglutenowe: Suche składniki wymieszać, dodać wrzątek i zagnieść ciasto jak na pierogi, stopniowo dolewając wodę - ciasto musi być elastyczne i zwięzłe.
- Z ciasta uformować kulę i przykryć lnianą ściereczką, żeby nie wyschło. Ciasto cienko rozwałkować i pokrywać małe kółka (np. za pomocą małego kieliszka).
- Na środek każdego kawałka ciasta za pomocą małej łyżeczki nakładać farsz grzybowy
- Złożyć ciasto po przekątnej na pół, dokładnie skleić ze sobą brzegi i złączyć ze sobą dwa przeciwległe rogi tak, żeby stworzyć uszko
- Uszka gotować w lekko osolonej wodzie, wrzucając partiami na wrzątek. Wybierać łyżką cedzakową, zaraz po tym, jak wypłyną na wierzch
Barszcz czerwony z uszkami na Wigilię gotowy - wspaniały barszcz wigilijny!
Smacznego:)
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również

Mój wigilijny barszcz z uszkami
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie wigilijne. Każdego roku, kiedy zbliża się Boże Narodzenie myśl...
Czerwony barszczyk z kółeczkami z ciasta ziemniaczanego.
Pyszne danie na obiad. Syte i rozgrzewające. Polecam.
Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami
Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami jest wegański oraz bezglutenowy. Uszka są przygotowane z mąki gryczanej wymies...
Wigilijny barszcz z grzybami
Czerwony barszcz wigilijny to specjalna potrawa. Każda pani domu ma pewnie swój przepis. Ja mogę się pochwalić pr...
Barszcz czerwony
Barszcz wigilijny - przepis tracydyjny :)Zobacz więcej przepisów na:
Barszcz czerwony

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.