Mój wigilijny barszcz z uszkami


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
16 Ocen

Ilość porcji: 5
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie wigilijne. Każdego roku, kiedy zbliża się Boże Narodzenie myślę o tym, żeby być może coś zmienić, ale ostatecznie okazuje się, że rodzina czeka właśnie ma mój barszcz czerwony z uszkami! A więc do dzieła!
Składniki:
- buraki - 4
- marchewka - 1
- ćwiartka kwaśnego jabłka - 1/4
- seler - 1 korzeń
- pietruszka - 1 korzeń
- czosnek - 4 ząbki
- liście laurowe - 4
- ziele angielskie - 4 ziarna
- pieprz - 4 ziarenka
- grzybki - 2 suszone
- majeranek - 3 łyżki
- sól, pieprz
- ocet - 2 łyżki
- cukier - 1 łyżeczka
Uszka:
- mąka - 2 szklanki
- jajko - 1
- ciepła woda - ½ szkłąnki
- sól
- grzyby suszone - 30 g
- cebula - 1
- olej - 1 łyżka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
A oto jak robię mój wigilijny barszcz z uszkami:
- Warzywa obieram i kroję na pół. Jabłko kroję w ćwiartki.Czosnek obieram i kroję na pół. Wszystko wrzucam do garnka, zalewam wodą. Dodaję ocet i cukier.
- Wrzucam grzybki suszone (wcześniej namoczone w wodze przez noc), ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach i majeranek.
- Gotuję wszystko ok.1 godzinę. Pod koniec gotowania przyprawiam.
Uszka:
- Grzybki moczę w wodzie na noc.Gotuję w tej samej wodzie,w której się moczyły. Odcedzam i studzę.
- Cebulkę kroję w kostkę i szklę na rozgrzanym oleju.
- Grzybki mieszam z cebulką. Doprawiam.
- Gdy wystygnie miksuję całość blenderem.
- Składniki na ciasto zagniatam i dzielę na 2 części.
- Rozwałkowuję na czworokąt i wycinam małe kwadraciki ok.3-4 cm.
- Na każdy kwadracik nakładam farsz i zlepiam na trójkąt. Zawijam na palec i zlepiam rogi.
Mój wigilijny barszcz czerwony z uszkami jest zawsze mocnym akcentem na wigilijnym stole. Dzięki grzybkom jest wyjątkowo aromatyczny. Smacznego!
# Tagi:
Autor: Kafka
Polecamy również

Barszcz czerwony z warzywami
Przepis na czerwony barszcz - sycący barszcz czerwony z białą kapustą i fasolą. Polecam pyszny przepis na super smaczną...
Czerwony barszczyk z kółeczkami z ciasta ziemniaczanego.
Pyszne danie na obiad. Syte i rozgrzewające. Polecam.
Mój wigilijny barszcz z uszkami
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie wigilijne. Każdego roku, kiedy zbliża się Boże Narodzenie myśl...
Barszcz wigilijny na zakwasie
Barszcz wigilijny na zakwasie wymaga wcześniejszego zaplanowania. Warto jednak przygotować zakwas, bo taki barszcz ukazu...
Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami
Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami jest wegański oraz bezglutenowy. Uszka są przygotowane z mąki gryczanej wymies...Zobacz więcej przepisów na:
Barszcz czerwony

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.