Wigilijny barszcz z grzybami


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
32 Ocen

Ilość porcji: 5
Czerwony barszcz wigilijny to specjalna potrawa. Każda pani domu ma pewnie swój przepis. Ja mogę się pochwalić przepisem na barszcz wigilijny z grzybami. Klarowny i intensywnie buraczkowy barszcz z nutą grzybową to moje danie popisowe. O przepis na barszcz wigilijny z uszkami poprosiła mnie nawet moja teściowa!
Składniki:
- suszone grzyby (najlepiej prawdziwki lub podgrzybki) - spora garść
- buraki - 4 (średnie)
- wywar warzywny (marchewka, cebula, pietruszka, por) - 2 l
- czosnek - 2 ząbki
- liście laurowe - 2 szt.
- majeranek- 2 łyżki
- ziele angielskie - 4 ziarenka
- posiekana świeża natka pietruszki - 3 łyżki
- sok z cytryny - 3 łyżki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
A oto mój przepis na wigilijny barszcz z grzybami:
- Grzyby opłukujemy na sitku, wkładamy do rondelka, zalewamy 2 szklankami zimnej wody i zostawiamy na noc do namoknięcia.
- Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości, co może zająć około 20 minut, w wodzie w której się moczyły, z dodatkiem liści laurowych i czosnku.
- Buraki myjemy, każdy zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze do pieczenia i pieczemy do miękkości w przez około 1 godz. w 190 stopniach.
- Rozwijamy z folii, obracamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Do wrzącego wywaru z warzyw dodajemy majeranek, pieprz, ziele angielskie oraz natkę pietruszki.
- Dodajemy starte buraki, doprawiamy solą i zagotowujemy.
- Gotujemy na małym ogniu przez około 3 - 4 minuty, zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny.
- Wywar warzywny przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów.
Jeżeli mamy czas, przecedźmy wywar dopiero następnego dnia. Dzięki temu wigilijny barszcz z grzybami będzie bardziej intensywny. Kilka grzybków możemy pozostawić w barszczu, a resztę wykorzystać oczywiście do farszu na uszka. Smacznego!
# Tagi:
Autor: Mika
Polecamy również

Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami
Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami jest wegański oraz bezglutenowy. Uszka są przygotowane z mąki gryczanej wymies...
Czerwony barszczyk z uszkami.
Wiadomo, że domowy barszczyk jest najlepszy. Moja rodzina go uwielbia, dlatego często go przygotowuję, niezależnie od po...
Wigilijny barszcz z grzybami
Czerwony barszcz wigilijny to specjalna potrawa. Każda pani domu ma pewnie swój przepis. Ja mogę się pochwalić pr...
Czerwony barszczyk z kółeczkami z ciasta ziemniaczanego.
Pyszne danie na obiad. Syte i rozgrzewające. Polecam.
Barszcz czerwony
Przepis na barszcz, pyszna zupa, którą mozna podać z makaronem, uszkami. Barszcz z buraków idealny jest na...Zobacz więcej przepisów na:
Barszcz czerwony

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.