Wigilijny barszcz z grzybami

Wigilijny barszcz z grzybami

Ocena:

32 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Czerwony barszcz wigilijny to specjalna potrawa. Każda pani domu ma pewnie swój przepis. Ja mogę się pochwalić przepisem na barszcz wigilijny z grzybami. Klarowny i intensywnie buraczkowy barszcz z nutą grzybową to moje danie popisowe. O przepis na barszcz wigilijny z uszkami poprosiła mnie nawet moja teściowa!

Składniki:

  • suszone grzyby (najlepiej prawdziwki lub podgrzybki) - spora garść
  • buraki - 4 (średnie)
  • wywar warzywny (marchewka, cebula, pietruszka, por) - 2 l
  • czosnek - 2 ząbki
  • liście laurowe - 2 szt.
  • majeranek- 2 łyżki
  • ziele angielskie - 4 ziarenka
  • posiekana świeża natka pietruszki - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

A oto mój przepis na wigilijny barszcz z grzybami:

  1. Grzyby opłukujemy na sitku, wkładamy do rondelka, zalewamy 2 szklankami zimnej wody i zostawiamy na noc do namoknięcia.
  2. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości, co może zająć około 20 minut, w wodzie w której się moczyły, z dodatkiem liści laurowych i czosnku.
  3. Buraki myjemy, każdy zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze do pieczenia i pieczemy do miękkości w przez około 1 godz. w 190 stopniach.
  4. Rozwijamy z folii, obracamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. Do wrzącego wywaru z warzyw dodajemy majeranek, pieprz, ziele angielskie oraz natkę pietruszki.
  6. Dodajemy starte buraki, doprawiamy solą i zagotowujemy.
  7. Gotujemy na małym ogniu przez około 3 - 4 minuty, zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny.
  8. Wywar warzywny przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów.

Jeżeli mamy czas, przecedźmy wywar dopiero następnego dnia. Dzięki temu wigilijny barszcz z grzybami będzie bardziej intensywny. Kilka grzybków możemy pozostawić w barszczu, a resztę wykorzystać oczywiście do farszu na uszka. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy