Truskawki na śmietanowo-bezowej chmurce

Truskawki na śmietanowo-bezowej chmurce

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pyszny i słodki deser. Polecam przepis na truskawki na śmietankowo-bezowej chmurce. Wprawdzie już po sezonie ale truskawki jeszcze można znaleźć:)

Składniki:

Składniki na bezę:

  • 1 szklanka cukru
  • 3 białka
  • szczypta soli

Śmietanka:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • cukier puder do smaku

Truskawki:

  • 10 dag białej czekolady ( 1 tabliczka )
  • 50 dag truskawek

Sposób przygotowania:

Przepis na truskawki na śmietankowo-bezowej chmurce:

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masę bezową przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną bezę zdejmujemy z papieru i dokładnie studzimy.
  2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno cukrem pudrem do smaku. Następnie wykładamy ją równomiernie na wystudzoną bezę.
  3. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie każdą truskawkę obtaczamy w czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia, odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
  4. Gdy czekolada zastygnie truskawki układamy na bitej śmeitanie.

Pyszna deser: truskawki na śmietankowo-bezowej chmurce gotowe. Smacznego:)

5. Deser jest gotowy do podania. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy