Biała kiełbasa zapiekana na Wielkanoc

Biała kiełbasa zapiekana na Wielkanoc

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Biała kiełbasa zapiekana - ciężko sobie wyobrazić Wielkanoc bez przepisu na białą kiełbasę. Można powiedzieć, że to symbol Świąt, przynajmniej u mnie w domu. Przepis na białą kiełbasę zapiekaną nie jest trudny, warto samemu zrobić to danie.

Składniki:

  • 50 dag białej kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki prażonej cebuli
  • 2 cebule
  • masło klarowane
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa zapiekana smakuje naprawdę wybornie, oczywiście jak ktoś lubi białą kiełbasę, bo niestety niektórzy określają ją mianem trocin :) ale nie ja, bo ja polecam przepis na zapiekaną białą kiełbasę.

  1. W zależności, czy kiełbasa jest surowa czy parzona, to surową musimy ugotować - do garnka na ok. kwadrans gotowania i wtedy jest już zaparzona. Wysuszamy ją.
  2. Kiełbasę pieczemy w naczyniu żaroodpornym, które smaruję masłem klarowanym - uważam, że to najzdrowszy tłuszcz i używam go do wszystkiego.
  3. Cebulę kroimy i układamy krążki cebuli w naczyniu. Na warstwę cebuli układamy kiełbasę, następnie na kiełbasę znowu dajemy cebulę.
  4. Czosnek wyciskamy praską i dajemy do naczynia. Możemy posypać prażoną cebulą.
  5. Solimy i pieprzymy według upodobań.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i pieczemy w otwartym naczyniu ok .30 minut.

Biała kiełbasa zapiekana gotowa, podajemy ją z ulubionymi dodatkami, ja lubię z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Autor: Karolina

Polecamy nasze przepisy