Bigos dla smakosza


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
31 Ocen

Ilość porcji: 6
Chciałbym się dzisiaj podzielić sprawdzonym przepisem na wspaniały polski bigos tradycyjny. To przepis na bigos odziedziczony po mojej Babci, wypróbowany w rodznie od lat. Żeby smakował jak najlepiej, trzeba go wielokrotnie odgrzewać, wtedy nabiera smaku. A więc do dzieła.
Składniki:
- 2,5 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg mięsa wołowego
- 0,5 kg mięsa wieprzowego
- 80 dkg cienkiej kiełbasy
- 30 dkg wędzonego boczku
- 4 dkg suszonych grzybów
- 30 dkg pieczarek, olej do smażenia
- 8 suszonych śliwek
- słoiczek przecieru pomidorowego ,3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, sól, 5 ziaren jałowca, 2 kostki rosołowe (wołowa i grzybowa), papryka słodka i ostra, kminek
Sposób przygotowania:
Przepis na bigos idealny:
- Kapustę pokroić i wypłukać w zimnej wodzie, aby nie była mocno kwaśna. Zalać 2 litrami wrzątku. Namoczone grzyby wyjąć i pokroić na kawałki. Wraz z wywarem dodać do kapusty. Wrzucić liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela. Wszystko gotować bez przykrycia na małym ogniu.
- Mięso pokroić w kosteczkę, kiełbasę w półplastry, boczek w malutką kosteczkę. Boczek przesmażyć na oleju i dodać do gotującej się kapusty. Na tym samym tłuszczu przesmażyć mięso wołowe - aż wyparuje woda i mięso zacznie się rumienić. Dodać mięso wieprzowe i czynność powtórzyć. Dodać kiełbasę i jeszcze chwilę smażyć. Wszystko to włożyć do kapusty. Gotować ok. godzinę co jakiś czas mieszając.
- Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do bigosu. Pokruszyć w palcach kostki rosołowe i dodać je do bigosu. Doprawić papryką, kminkiem, solą, pieprzem. Dodać posiekane suszone śliwki. Dokładnie wymieszać i pogotować pół godziny.
- Przecier pomidorowy zalać wrzątkiem ( tyle samo wody co przecieru ) i dokładnie wymieszać. Wlać do bigosu. Gotować jeszcze 10 minut stale mieszając bo od chwili dodania przecieru bigos może się przypalić.
- Tak przygotowany bigos możemy już jeść ale zdecydowanie potrawa jest lepsza, gdy wszystkie składniki się przegryzą, a więc na następny dzień.
Smacznego.
# Tagi:
Autor: Timi
Polecamy również

Bigos z młodej kapusty
Sprawdzony przepis na bigos z młodej kapusty, najsmaczniejszy wiosną z dodatkiem dużej ilości koperku. Bardzo dobry!
Bigos - przepis na smak z dzieciństwa
Zawsze wracam do smaku z dzieciństwa, do smaku tradycyjnego bigosu. Ach.. bigos, jego smak i aromat wart jest kultywowan...
Bigos naszych Babć
Przepis na bigos, pyszny, staropolski. Bigos można włożyć do słoików, pasteryzować i jak nas zaskoczą Goście, big...
Bigos dla smakosza
Chciałbym się dzisiaj podzielić sprawdzonym przepisem na wspaniały polski bigos tradycyjny. To przepis na bigos odziedzi...
Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty smakuje jak marzenie, więc, gdy tylko pojawi się młoda kapusta, to bigos z niej gości w moim domu...Zobacz więcej przepisów na:
Bigos – tradycyjne przepisy staropolskie

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.