Bigos - przepis na smak z dzieciństwa


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
19 Ocen

Ilość porcji: 6
Zawsze wracam do smaku z dzieciństwa, do smaku tradycyjnego bigosu. Ach.. bigos, jego smak i aromat wart jest kultywowania i dzisiaj. Bigos przygotowany według tego przepisu zawsze wywołuje we mnie wspomnienia... Dzieciństwo, jak człowiek był mały, wspomnienia tyhc zapachów..Aż łza się w oku kręci :)
Dlatego podzielę się z wami przepisem na tradycyjny polski bigos.
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 1duża cebula
- 1/4 kostki smalcu
- 1 pętko kiełbasy
- 0,25 kg wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę
- 0,25 kg cielęciny, pokrojonej w kostkę
- 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
- pół szklanki czerwonego wina
- mały koncentrat pomidorowy
- trochę suszonych grzybów
- 10 suszonych śliwek
- liście laurowe i ziarnka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Najlepszy przepis na bigos:
- Kapustę należy poszatkować (nie za drobno) i obgotować odlewając pierwszą wodę, aby nie była kwaśna. Odcisnąć z nadmiaru soku. Włożyć do garnka zalać wodą, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie oraz dzień wcześniej namoczone grzyby. Gotować, aż zmięknie.
- Cebulę zeszklić na patelni na smalcu, dodać kiełbasę i zesmażyć na rumiano.
- W drugim garnku ugotować pokrojoną wołowinę, cielęcinę i boczek, a następnie mięso, które następnie odcedzamy i dodajemy do ugotowanej kapusty.
- Dodajemy czerwone wino i koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.
- Bigos nabiera szlachetności im częściej jest odgrzewany.
Bigos gotowy - smacznego!
# Tagi:
Autor: Wiktor
Polecamy również

Bigos z młodej kapusty
Sprawdzony przepis na bigos z młodej kapusty, najsmaczniejszy wiosną z dodatkiem dużej ilości koperku. Bardzo dobry!
Bigos ze śliwkami
Przepis na bigos ze śliwkami. Smak przemijającego lata z pewnością odnajdziemy w bigosie, a to za sprawą dodanych t...
Bigos pieczony
Sprawdzony przepis na bigos. Smaczny bigos na Święta i nie tylko musi być. Jak żyć w Polsce bez bigosu? :) Polecam m&oac...
Tradycyjny polski bigos
Przepis na tradycyjny polski bigos, który gotowany jest chyba we wszystkich polskich domach. Prawdziwy bigos jest...
Bigos naszych Babć
Przepis na bigos, pyszny, staropolski. Bigos można włożyć do słoików, pasteryzować i jak nas zaskoczą Goście, big...Zobacz więcej przepisów na:
Bigos – tradycyjne przepisy staropolskie

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.