Bigos - przepis na smak z dzieciństwa


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
19 Ocen

Ilość porcji: 6
Zawsze wracam do smaku z dzieciństwa, do smaku tradycyjnego bigosu. Ach.. bigos, jego smak i aromat wart jest kultywowania i dzisiaj. Bigos przygotowany według tego przepisu zawsze wywołuje we mnie wspomnienia... Dzieciństwo, jak człowiek był mały, wspomnienia tyhc zapachów..Aż łza się w oku kręci :)
Dlatego podzielę się z wami przepisem na tradycyjny polski bigos.
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 1duża cebula
- 1/4 kostki smalcu
- 1 pętko kiełbasy
- 0,25 kg wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę
- 0,25 kg cielęciny, pokrojonej w kostkę
- 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
- pół szklanki czerwonego wina
- mały koncentrat pomidorowy
- trochę suszonych grzybów
- 10 suszonych śliwek
- liście laurowe i ziarnka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Najlepszy przepis na bigos:
- Kapustę należy poszatkować (nie za drobno) i obgotować odlewając pierwszą wodę, aby nie była kwaśna. Odcisnąć z nadmiaru soku. Włożyć do garnka zalać wodą, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie oraz dzień wcześniej namoczone grzyby. Gotować, aż zmięknie.
- Cebulę zeszklić na patelni na smalcu, dodać kiełbasę i zesmażyć na rumiano.
- W drugim garnku ugotować pokrojoną wołowinę, cielęcinę i boczek, a następnie mięso, które następnie odcedzamy i dodajemy do ugotowanej kapusty.
- Dodajemy czerwone wino i koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.
- Bigos nabiera szlachetności im częściej jest odgrzewany.
Bigos gotowy - smacznego!
# Tagi:
Autor: Wiktor
Polecamy również

Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty smakuje jak marzenie, więc, gdy tylko pojawi się młoda kapusta, to bigos z niej gości w moim domu...
Bigos
Potrawa bez której w Polsce nie ma Świąt , kwaśny ,tłusty z dużą ilością mięsiwa:)
Letni bigos z młodej kapusty
Sprawdzony przepis na bigos z młodej kapusty. Sezonowy przysmak z młodej kapusty bardzo lubię robić, bo jest aromatyczny...
Bigos z młodej kapusty
Sprawdzony przepis na bigos z młodej kapusty, najsmaczniejszy wiosną z dodatkiem dużej ilości koperku. Bardzo dobry!
Bigos pieczony
Sprawdzony przepis na bigos. Smaczny bigos na Święta i nie tylko musi być. Jak żyć w Polsce bez bigosu? :) Polecam m&oac...Zobacz więcej przepisów na:
Bigos

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.