Bigos ze śliwkami
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
19 Ocen
Ilość porcji: 6
Przepis na bigos ze śliwkami. Smak przemijającego lata z pewnością odnajdziemy w bigosie, a to za sprawą dodanych tam śliwek. Bigos ze śliwkami jest smaczny i jednocześnie bardzo pożywny. Polecam.
Składniki:
- kapusta kiszona 1,5kg
- mięso- szynka wieprzowa 40 dkg; schab 40 dkg
- boczek wędzony 20 dkg
- kiełbasa 30dkg
- suszone grzyby leśne 5 dkg
- suszone śliwki ok. 10 sztuk
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- przyprawy: czosnek granulowany; słodka papryka; sól
- czerwone wino do podlania
Sposób przygotowania:
Pyszny bigos:
- Kiszoną kapustę obgotować i odlać z niej pierwszą wodę.
- Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, czosnkiem i papryką, usmażyć na patelni.
- Boczek wędzony pokroić i wytopić, kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni razem z boczkiem.
- Suszone grzyby namoczyć, obgotować i pokroić w paski.
- Ugotowaną kapustę (bez wody) wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać usmażone mięso z sosem ze smażenia, stopiony boczek i przesmażoną kiełbasę i i suszone grzyby.
- Całość wymieszać i gotować ok. 0,5 godziny. Kolejno dodać suszone śliwki, wymieszać podlać bigos czerwonym winem i jeszcze poddusić na małym ogniu, mieszając potrawę co jakiś czas.
- Bigos może być przechowywany w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Z każdym kolejnym dniem potrawa jest smaczniejsza.
- Smacznego.
Bigos to bardzo smaczna potrawa, warto ją przygotować!
# Tagi:
Autor: Wiktor
Polecamy również
Bigos naszych Babć
Przepis na bigos, pyszny, staropolski. Bigos można włożyć do słoików, pasteryzować i jak nas zaskoczą Goście, big...Bigos z młodej kapusty
Sprawdzony przepis na bigos z młodej kapusty, najsmaczniejszy wiosną z dodatkiem dużej ilości koperku. Bardzo dobry!Bigos
Potrawa bez której w Polsce nie ma Świąt , kwaśny ,tłusty z dużą ilością mięsiwa:)Bigos pieczony
Sprawdzony przepis na bigos. Smaczny bigos na Święta i nie tylko musi być. Jak żyć w Polsce bez bigosu? :) Polecam m&oac...Bigos - przepis na smak z dzieciństwa
Zawsze wracam do smaku z dzieciństwa, do smaku tradycyjnego bigosu. Ach.. bigos, jego smak i aromat wart jest kultywowan...Zobacz więcej przepisów na: