Bigos ze śliwkami

Bigos ze śliwkami

Ocena: ★

17 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Przepis na bigos ze śliwkami. Smak przemijającego lata z pewnością odnajdziemy w bigosie, a to za sprawą dodanych tam śliwek. Bigos ze śliwkami jest smaczny i jednocześnie bardzo pożywny. Polecam.

Składniki:

 

  • kapusta kiszona 1,5kg
  • mięso- szynka wieprzowa 40 dkg; schab 40 dkg
  • boczek wędzony 20 dkg
  • kiełbasa 30dkg
  • suszone grzyby leśne 5 dkg
  • suszone śliwki ok. 10 sztuk
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: czosnek granulowany; słodka papryka; sól
  • czerwone wino do podlania

Sposób przygotowania:

Pyszny bigos:

  1. Kiszoną kapustę obgotować i odlać z niej pierwszą wodę.
  2. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, czosnkiem i papryką, usmażyć na patelni.
  3. Boczek wędzony pokroić i wytopić, kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni razem z boczkiem.
  4. Suszone grzyby namoczyć, obgotować i pokroić w paski.
  5. Ugotowaną kapustę (bez wody) wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać usmażone mięso z sosem ze smażenia, stopiony boczek i przesmażoną kiełbasę i i suszone grzyby.
  6. Całość wymieszać i gotować ok. 0,5 godziny. Kolejno dodać suszone śliwki, wymieszać  podlać bigos czerwonym winem  i jeszcze poddusić na małym ogniu, mieszając potrawę co jakiś czas.  
  7. Bigos może być przechowywany w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Z każdym kolejnym dniem potrawa jest smaczniejsza.
  8. Smacznego.

Bigos to bardzo smaczna potrawa, warto ją przygotować!

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy