Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 8
Takie biskwity z kremem jagodowym i czekoladą są bardzo pyszne. Puszyste biszkopty z pysznym i lekkim kremem. Do tego czekolada...bardzo kalorycznie, ale no cóż...bardzo też pysznie. Zapewniam, że nie można im się oprzeć.
Składniki:
Ciasto:
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 100 ml borówek leśnych
- 330 ml śmietanki kremówki 30 %
- 5 dag białej czekolady
Dodatkowo:
- 4 kostki białej czekolady
- 4 kostki mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Przepis na biskwity z kremem jagodowym i czekoladą:
- Ciasto: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i wodę i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować 8 kółek o średnicy około 12 cm zachowując znaczne odstępy. Następnie na każde narysowane kółko nałożyć porcje ciasta formując okrągłe biszkopciki.
- Tak przygotowane biszkopciki piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 - 15 minut do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, żeby ich zbytnio nie spiec ponieważ podczas formowania będą nam się łamać. Biszkopciki powinny być mięciutkie.
- Gdy będą upieczone od razu zdjąć je z papieru i formować składając lekko na pół, można to zrobić za pomocą szklanki literatki lub rolką z papierem do pieczenia. Tak uformowane dokładnie wystudzić.
- Krem: Czekoladę należy połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wystudzić. Borówki umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mus owocowy i przestudzoną czekoladę, całość dokładnie ubić.
- Tak przygotowanym kremem należy nadziewać biszkoptowe łódeczki.
- Dekoracja i podanie: Czekolady połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (oczywiście każdą osobno), następnie płynną czekoladą dekorować biskwity i odstawić do stężenia kremu i zastygnięcia czekolady.
Po tym czasie biskwity z kremem jagodowym i czekoladą są gotowe do podania. Życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami
Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Doskonale sprawdzi się gdy mamy ochotę n...
Ciasto biszkoptowe Jamajka
Ciasto biszkoptowe Jamajka- pyszne mieciutkie ciasto z bananami, pychota! Coś dobrego na deser!
Mandarynkowa eksplozja
Mandarynkowa eksplozja-fajne ciasto, bardzo lubiane przezemnie. Mandarynki są bardzo dobre w takim kremie.
Pijak
Bardzo smaczne ciasto. Takie proste, ale mozna się delektować nim.
Ciasto ,,Kopciuszek''
To ciasto jest trochę pracochłonne, ale warto je przygotować, bo jest bardzo pyszne. Bardzo polecam przepis na ciasto ,,...Zobacz więcej przepisów na:
Biszkopt

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.