Bogracz według Makłowicza
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
148 Ocen
Ilość porcji: 4
Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier".
Bogracz to typowa potrawa węgierska. W rzeczywistości bogracz to nazwa kociołka, ale w Polsce przyjęło się określać nazwą “bogracz” zupę gulaszową.
Składniki:
- wołowina bez kości ok. 800 gram
- wędzona słonina 50 g. ewentualnie dwie łyżki smalcu
- pomidor
- dwie cebule
- słodka papryka w proszku - jedna łyżka
- dwie papryki
- dwa ząbki czosnku
- trzy marchewki
- dwie pietruszki
- ponad pół kilograma ziemniaków
- ostra papryczka (jedna) czuszka lub czereśniowa
- kminek 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jeśli robimy bogracz w kociołku to wytapiamy słoninę w kociołku nad ogniskiem , a jeśli w domu to w rondelku. Gdy zamiast słoniny używamy smalcu to roztapiamy smalec.
- Siekamy drobno cebulę, wrzucamy do naczynia i szklimy do zezłocenia. Następnie dorzucamy paprykę w proszku i mieszamy. Potem dokładamy pokrojoną w kostkę wołowinę i dusimy wszystko jakieś dwie minuty. Pilnujemy, żeby papryka sie nie przypaliła, można dolać odrobinę gotującej się wody.
- Dolewamy szklankę gorącej wody i dorzucamy:
- posiekaną paprykę, pomidora pokrojonego w ćwiartki, czosnek (wyciśnięty), marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę, kminek.
- Dusimy na małym ogniu, można podlać wodą, jednak nie możemy przesadzić. Kiedy mięso będzie miękkie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dolewamy tyle wody, żeby potrawa nabrała konsystencji gęstej zupy.
- Następnie gotujemy, aż będą miękkie ziemniaki. Pieprzymy i solimy według upodobania.
- Bogracz możemy podawać z pieczywem.
# Tagi:
Autor: Madziar
Polecamy również
Bogracz według Makłowicza
Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - sm...Przepis na bogracz
Bogracz -węgierskie danie popisowe - przepyszne danie gulaszowe, zwykle gotowane w żeliwnym kociołku, stąd nazwa bogracz...Najlepszy przepis na bogracz
Oto sprawdzony, najlepszy przepis na bogracz z kluseczkami, wykorzystany wielokrotnie na wielu weselach, choć oczywiście...Ulubiony przepis na bogracz
Oto mój ulubiony przepis na bogracz, danie prosto z węgierskiej puszty. Nazwa bogracz wywodzi się z węgierskiej n...Węgierski bogracz
Przepis na bogracz - pyszna węgierska potrawa, bardzo popularne danie na polskich weselach. Bogracz ma konsystencję zupy...Zobacz więcej przepisów na: