Bogracz według Makłowicza

Bogracz według Makłowicza

Ocena:

148 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier".

Bogracz to typowa potrawa węgierska. W rzeczywistości bogracz to nazwa kociołka, ale w Polsce przyjęło się określać nazwą “bogracz” zupę gulaszową.

Składniki:

  • wołowina bez kości ok. 800 gram
  • wędzona słonina 50 g. ewentualnie dwie łyżki smalcu
  • pomidor
  • dwie cebule
  • słodka papryka w proszku - jedna łyżka
  • dwie papryki
  • dwa ząbki czosnku
  • trzy marchewki
  • dwie pietruszki
  • ponad pół kilograma ziemniaków
  • ostra papryczka (jedna) czuszka lub czereśniowa
  • kminek 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli robimy bogracz w kociołku to wytapiamy słoninę w kociołku nad ogniskiem , a jeśli w domu to w rondelku. Gdy zamiast słoniny używamy smalcu to roztapiamy smalec.
  2. Siekamy drobno cebulę, wrzucamy do naczynia i szklimy do zezłocenia. Następnie dorzucamy paprykę w proszku i mieszamy. Potem dokładamy pokrojoną w kostkę wołowinę i dusimy wszystko jakieś dwie minuty. Pilnujemy, żeby papryka sie nie przypaliła, można dolać odrobinę gotującej się wody.
  3. Dolewamy szklankę gorącej wody i dorzucamy:
  4. posiekaną paprykę, pomidora pokrojonego w ćwiartki, czosnek (wyciśnięty), marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę, kminek.
  5. Dusimy na małym ogniu, można podlać wodą, jednak nie możemy przesadzić. Kiedy mięso będzie miękkie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dolewamy tyle wody, żeby potrawa nabrała konsystencji gęstej zupy.
  6. Następnie gotujemy, aż będą miękkie ziemniaki. Pieprzymy i solimy według upodobania.
  7. Bogracz możemy podawać z pieczywem.

Autor: Madziar

Polecamy nasze przepisy