Przepis na bogracz
Ocena: ★ ★ ☆ ☆ ☆
29 Ocen
Ilość porcji: 4
Bogracz -węgierskie danie popisowe - przepyszne danie gulaszowe, zwykle gotowane w żeliwnym kociołku, stąd nazwa bogracz, od bogracs, czyli kociołka. Przepis na bogracz jest prosty (w końcu danie pasterzy), za to danie - mega pyszne!
Gęsty, pożywny bogracz nasyci i rozgrzeje każdego. Można podawać również bogracz z kluseczkami i z łyżką kwaśnej śmietany. Niebo w gębie!
Składniki:
- mięso, 1 kilogram, zwykle schab lub łopatka
- papryka: 2 czerwone, 2 zielone
- cebula szt. 2
- kilogram pomidorów
- 0,4 kg ziemniaków
- chili w proszku lub też papryczki chili, dwie sztuki
- szklanka bulionu
- śmietana 18%
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy:
- ziele angielskie, 4 ziarnka
- liście laurowe, 3 listki
- łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- koperek do posypania
- kluski do bogracza:
- olej, 2 łyżki
- woda, 6 łyżek
- maka pszenna, 10 łyżek
Sposób przygotowania:
Przepis na bogracz nie jest skomplikowany, warto czasem popróbować go zrobić nad ogniskiem, w oryginalnym kociołku, wtedy najlepiej smakuje.
- Na patelni na łyżce oleju podsmażyć pokrojone w kostkę mięso.
- Posiekaną cebulę zeszklić, pod koniec dodać posiekany czosnek, zarumienić.
- Paprykę pokroić w paseczki, dodać do cebuli i czosnku, dusić do miękkości.
- Pomidory pokroić w kostkę, wcześniej sparzyć, dodać do mięsa.
- Całość zmieszać, dodać z przypraw ziele angielskie, liście laurowe i dusić na malutkim ogniu, aż mięso zmięknie, tak około półtorej godziny.
- Można dodawać bulionu, żeby była gęsta konsystecja.
- Kluseczki do bogracza:
zagnieść na jednolite ciasto olej, wodę i mąkę. Uformować wałki z ciasta, pokroić na kawałki o długości ok. dwóch centymetrów. Przez ok. 10 minut gotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odłożyć. - Do mięsa i warzyw dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, koncentrat pomidorowy oraz kluski. Dodać resztę przypraw i gotować tak z pół godziny.
- Gdyby potrawa była za gęsta można dolać resztę bulionu.
- Podawać ze śmietaną posypaną koperkiem.
- Bogracz z kluseczkami gotowy do jedzenia.
Smacznego!
Autor: Lenka
Polecamy również
Ulubiony przepis na bogracz
Oto mój ulubiony przepis na bogracz, danie prosto z węgierskiej puszty. Nazwa bogracz wywodzi się z węgierskiej n...Bogracz według Makłowicza
Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - sm...Węgierski bogracz
Przepis na bogracz - pyszna węgierska potrawa, bardzo popularne danie na polskich weselach. Bogracz ma konsystencję zupy...Najlepszy przepis na bogracz
Oto sprawdzony, najlepszy przepis na bogracz z kluseczkami, wykorzystany wielokrotnie na wielu weselach, choć oczywiście...Przepis na bogracz
Bogracz -węgierskie danie popisowe - przepyszne danie gulaszowe, zwykle gotowane w żeliwnym kociołku, stąd nazwa bogracz...Zobacz więcej przepisów na: