Przepis na bogracz

Przepis na bogracz

Ocena: ★

29 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Bogracz -węgierskie danie popisowe - przepyszne danie gulaszowe, zwykle gotowane w żeliwnym kociołku, stąd nazwa bogracz, od bogracs, czyli kociołka. Przepis na bogracz jest prosty (w końcu danie pasterzy), za to danie - mega pyszne!

Gęsty, pożywny bogracz nasyci i rozgrzeje każdego. Można podawać również bogracz z kluseczkami i z łyżką kwaśnej śmietany. Niebo w gębie!

Składniki:

  • mięso, 1 kilogram, zwykle schab lub łopatka
  • papryka: 2 czerwone, 2 zielone
  • cebula szt. 2
  • kilogram pomidorów
  • 0,4 kg ziemniaków
  • chili w proszku lub też papryczki chili, dwie sztuki
  • szklanka bulionu
  • śmietana 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy:
  • ziele angielskie, 4 ziarnka
  • liście laurowe, 3 listki
  • łyżeczka majeranku
  • sól 
  • pieprz
  • koperek do posypania
  • kluski do bogracza:
  • olej, 2 łyżki
  • woda, 6 łyżek
  • maka pszenna, 10 łyżek

Sposób przygotowania:

Przepis na bogracz nie jest skomplikowany, warto czasem popróbować go zrobić nad ogniskiem, w oryginalnym kociołku, wtedy najlepiej smakuje.

  1. Na patelni na łyżce oleju podsmażyć pokrojone w kostkę mięso. 
  2. Posiekaną cebulę zeszklić, pod koniec dodać posiekany czosnek, zarumienić. 
  3. Paprykę pokroić w paseczki, dodać do cebuli i czosnku, dusić do miękkości.
  4. Pomidory pokroić w kostkę, wcześniej sparzyć, dodać do mięsa. 
  5. Całość zmieszać, dodać z przypraw ziele angielskie, liście laurowe i dusić na malutkim ogniu, aż mięso zmięknie, tak około półtorej godziny. 
  6. Można dodawać bulionu, żeby była gęsta konsystecja.
  7. Kluseczki do bogracza:
    zagnieść na jednolite ciasto olej, wodę i mąkę. Uformować wałki z ciasta, pokroić na kawałki o długości ok. dwóch centymetrów. Przez ok. 10 minut gotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odłożyć.
  8. Do mięsa i warzyw dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, koncentrat pomidorowy oraz kluski. Dodać resztę przypraw i gotować tak z pół godziny.
  9. Gdyby potrawa była za gęsta można dolać resztę bulionu.
  10. Podawać ze śmietaną posypaną koperkiem.
  11. Bogracz z kluseczkami gotowy do jedzenia.

Smacznego!

 

Autor: Lenka

Polecamy nasze przepisy