Węgierski bogracz

Węgierski bogracz

Ocena: ★

106 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na bogracz - pyszna węgierska potrawa, bardzo popularne danie na polskich weselach. Bogracz ma konsystencję zupy gulaszowej i podczas przygotowywania trzeba o tym pamiętać, żeby nie rozwodnić tej pysznej potrawy, jaką jest bogracz. Gdy już nam wyjdzie to niebo w gębie, nasi baratankowie z Węgier mają nosa do jedzenia. 

A więc do dzieła, oto przepis na bogracz.

Składniki:

  • mięso gulaszowe najlepiej ok. pół kilo
  • przecier pomidorowy
  • dwie cebule
  • 2 papryki czerwone
  • czosnek ok. 3 ząbków
  • pomidor, jeden, najlepiej jak największy
  • kawałek selera, marchewka, pietruszka ( nie natka tylko korzeń!)
  • dwie łyżki stołowe smalcu
  • papryczka chili, ewentualnie mielona ostra papryka
  • przyprawy:
  • kminek, sól, pieprz, liść laurowy, 2 łyżki słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Oto bogracz, najpopularniejsza potrawa na polskich weselach:

  1. Kroimy cebulę, czosnek, dusimy na smalcu, aż się zarumienią. Kroimy mięso na kawałki (kostka) i dorzucamy razem z kminkiem. Całość dusimy, aż mięso zmięknie. Dorzucamy pomidora oraz przecier pomidorowy.
  2. Dokładamy następnie pokrojone wcześniej w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Przyprawiamy przyprawami. Przykrywamy i dusimy, można dodać wody, tylko trzeba pamiętać, żeby potrawy nie rozwodnić. Bogracz jest gęstą potrawą.
  3. Gdy cebula będzie prawie że rozpuszczona - dokładamy paprykę, którą wcześniej kroimy w kostkę. Znowu całość dusimy pod przykryciem, aż wszystko nabierze jednolitej, pysznej i gęstej konsystencji.

Bogracz podajemy najczęściej z pieczywem.
Smacznego!

Autor: Horwath

Polecamy nasze przepisy