Botwinka przepis wiosenny

Botwinka przepis wiosenny

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Botwinka to jedna z moich ulubionych wiosennych zup. Botwinka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zupa botwinka smakuje wyjątkowo podana na gorąco, chociaż wiem, że wiele osób lubi chłodniki przyrządzone z botwinki. Oto moja ulubiona i sprawdzona botwinka.

Składniki:

  • Botwinka – jeden pęczek ok. 50 dkg
  • Nieduży burak – 1 szt
  • Marchew – 1 szt
  • Pietruszka, korzeń – 1 szt.
  • Litr (może być trochę mniej) bulionu warzywnego
  • Śmietana 18 proc. – 100 ml
  • Odrobinę soku z cytryny
  • Natka pietruszki lub szczypiorek do udekorowania

Sposób przygotowania:

Botwinka przepis krok po kroku:

  1. Najpierw podgrzewamy bulion warzywny. Dodajemy do niego rozdrobnioną marchewkę i pietruszkę oraz buraka. Ja kroję warzywa w kostkę, można też je zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie gotujemy bulion przez kilka minut na wolnym ogniu. Po tym czasie możemy dodać pokrojoną botwinkę. Ja używam wszystkich części a więc liście, łodygi i małe buraczki. Nie lubię nic marnować.
  3. Gotujemy aż wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie.
  4. Botwinka jest już prawie gotowa. Trzeba jeszcze dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Przed podaniem na stół możemy udekorować ją natką pietruszki lub szczypiorkiem. Wtedy botwinka wygląda naprawdę ładnie.

 

Botwinka gotowa, smacznego!

Autor: Serious

Polecamy nasze przepisy