Botwinka z ziemniakami

Botwinka z ziemniakami

Ocena: ★

36 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Botwinka zupa na wiosnę, bo wiosna w pełni więc trzeba korzystać z tego, co pojawia się w ogrodach i na straganach warzywnych. Dla mnie najważniejsza obecnie jest botwinka. Czekam na nią cały rok. Botwinka najbardziej smakuje świeża. Spieszmy się więc, póki dostępne są delikatne liści i łodygi młodych buraczków. Dziś przedstawiam mój sprawdzony przepis na botwinkę.

Składniki:

  • Dwie piersi lub udka z kurczaka (jeśli lubicie zupy na mięsie, ale nie jest to konieczne )
  • Dwa pęczki młodych buraków z liśćmi i łodygami
  • Trzy, cztery ziemniaki
  • Dwie duże marchewki
  • Jedna pietruszka
  • Kawałek selera (jeśli lubicie, nie jest konieczny)
  • Trzy liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Pół szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • Można dodać nieco soku z cytryny lub octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Botwinka  przepis krok po kroku:

  1. Zaczynamy od wywaru. Robimy go z mięsa, marchewki, pietruszki i selera. Dodajemy licie laurowe i ziele angielskie. Gdy wywar będzie gotowy, odcedzamy z niego mięso i odejmujemy część warzyw.
  2. Kroimy ziemniaki i dodajemy do naszego wywaru.
  3. Umytą dokładnie botwinkę trzeba pokroić w drobne kawałki. Wykorzystujemy wszystko, młode buraczki, łodygi i liście. Dodajemy do zupy.
  4. Teraz czas na przyprawy. Dodajemy sól, pieprz. Ja w zupie z burakami lubię czuć ten charakterystyczny kwaśny smak. Można go podkreślić dodając odrobinę soku z cytryny lub octu jabłkowego, wtedy botwinka  jest najlepsza.
  5. Na sam koniec dodajmy śmietanę. Nasza botwinka  jest gotowa i można ją podawać na stół.

Smacznego!

Autor: Olo

Polecamy nasze przepisy