Tradycyjna botwinka


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
59 Ocen

Ilość porcji: 6
Nie wyobrażam sobie wiosennego stołu na którym nie stałaby botwinka. Botwinka to wyjątkowa zupa, bardzo prosta w przygotowaniu. Botwinka ma wyjątkowy smak i aromat. Zachęcam wszystkich do wypróbowania - oto mój przepis na botwinkę. To tradycyjna metoda przygotowania ale można ją modyfikować według uznania.
Składniki:
- Korpus kurczak (lub inna tzw. wkładka) – 1 szt.
- Pęczek botwinki (liście i łodygi młodych buraków) – 2 sztuki
- Ziemniaki – 5 szt.
- Marchew – 2 szt. (najlepsza tzw. młoda)
- Pietruszka – 1 szt.
- Seler – 1 szt. (mały, albo kawałek, żeby nie zdominował smaku)
- Liść laurowy
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Kilka łyżek śmietany
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Tradycyjna botwinka:
- Najpierw przygotowujemy bulion. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy korpus z kurczaka i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki soli. Gotujemy.
- Wiadomo, że pianę która tworzy się w początkowej fazie gotowania, trzeba zebrać.
- W czasie gdy przygotowuje się bulion, możemy zająć się warzywami. Buraczki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i kawałek selera kroimy w kostkę. Wrzucamy to do naszego wywaru.
- Następnie kroimy na kawałki łodygi i liście buraków. Dodajemy do bulionu gdy wcześniej wrzucone warzywa będą już miękkie.
- Gotujemy kilka minut (max. 10 min)
- Teraz czas na przyprawianie:
Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie. Przygotowujemy śmietanę tak, żeby nam się nie zważyła. Ja robię tak, że do kubka ze śmietaną dodaję kilka łyżek gorącej zupy i mieszam. Dopiero wtedy wlewam do zupy. Dla smaku możemy dodać łyżeczkę soku z cytryny. - Jeśli lubicie gęste zupy, można dodać łyżkę mąki. Ale nie jest konieczne. Botwinka to raczej „lekka” zupa wiosenna.
Najlepsza botwinka jest wtedy, najlepiej smakuje, gdy na dworze upał :)
Smacznego!
Autor: Piotr
Polecamy również

Botwinka
Botwinka jest najsmaczniejsza wiosną, można ją podawać z ugotowanym jajkiem i ziemniakami okraszonymi boczkiem i p...
Placuszki z botwinką
Przepis na placuszki z botwinki. Jak widać botwinkę można wykorzystać również do zrobienia placuszków, jes...
Tradycyjna botwinka
Nie wyobrażam sobie wiosennego stołu na którym nie stałaby botwinka. Botwinka to wyjątkowa zupa, bardzo prosta w...
Botwinka
Botwinka to obowiązkowa zupa w lecie. Z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem smakuje przepysznie!
Zupa z botwinki i młodych warzyw.
Botwina przepisy na pyszną zupę, kolejny z serii. Oto smaczna zupka z młodych warzyw, gotuje się ją bardzo szybko. Polec...Zobacz więcej przepisów na:
Botwinka

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.