Tradycyjna botwinka


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
59 Ocen

Ilość porcji: 6
Nie wyobrażam sobie wiosennego stołu na którym nie stałaby botwinka. Botwinka to wyjątkowa zupa, bardzo prosta w przygotowaniu. Botwinka ma wyjątkowy smak i aromat. Zachęcam wszystkich do wypróbowania - oto mój przepis na botwinkę. To tradycyjna metoda przygotowania ale można ją modyfikować według uznania.
Składniki:
- Korpus kurczak (lub inna tzw. wkładka) – 1 szt.
- Pęczek botwinki (liście i łodygi młodych buraków) – 2 sztuki
- Ziemniaki – 5 szt.
- Marchew – 2 szt. (najlepsza tzw. młoda)
- Pietruszka – 1 szt.
- Seler – 1 szt. (mały, albo kawałek, żeby nie zdominował smaku)
- Liść laurowy
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Kilka łyżek śmietany
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Tradycyjna botwinka:
- Najpierw przygotowujemy bulion. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy korpus z kurczaka i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki soli. Gotujemy.
- Wiadomo, że pianę która tworzy się w początkowej fazie gotowania, trzeba zebrać.
- W czasie gdy przygotowuje się bulion, możemy zająć się warzywami. Buraczki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i kawałek selera kroimy w kostkę. Wrzucamy to do naszego wywaru.
- Następnie kroimy na kawałki łodygi i liście buraków. Dodajemy do bulionu gdy wcześniej wrzucone warzywa będą już miękkie.
- Gotujemy kilka minut (max. 10 min)
- Teraz czas na przyprawianie:
Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie. Przygotowujemy śmietanę tak, żeby nam się nie zważyła. Ja robię tak, że do kubka ze śmietaną dodaję kilka łyżek gorącej zupy i mieszam. Dopiero wtedy wlewam do zupy. Dla smaku możemy dodać łyżeczkę soku z cytryny. - Jeśli lubicie gęste zupy, można dodać łyżkę mąki. Ale nie jest konieczne. Botwinka to raczej „lekka” zupa wiosenna.
Najlepsza botwinka jest wtedy, najlepiej smakuje, gdy na dworze upał :)
Smacznego!
Autor: Piotr
Polecamy również

Botwinka
Jak zrobic botwinkę, to pytanie na wiosnę zadaję sobie często. Oto moja botwinka, lekka zupa botwinkowa, prosta i smaczn...
Botwinka z jajkiem
Przepis na botwinkę z jajkiem - oto zdrowa, sezonowa zupa podawana z jajkiem i młodymi ziemniakami. Polecam, bo taka bot...
Zupa botwinka
Jeśli lubicie zupy ze świeżych warzyw, gorąco polecam mój sprawdzony przepis: zupa botwinka. Kiedy tylko pojawiaj...
Botwinka
Botwinka jest najsmaczniejsza wiosną, można ją podawać z ugotowanym jajkiem i ziemniakami okraszonymi boczkiem i p...
Tradycyjna botwinka
Nie wyobrażam sobie wiosennego stołu na którym nie stałaby botwinka. Botwinka to wyjątkowa zupa, bardzo prosta w...Zobacz więcej przepisów na:
Botwinka

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.