Zupa botwinka

Zupa botwinka

Ocena: ★

26 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Jeśli lubicie zupy ze świeżych warzyw, gorąco polecam mój sprawdzony przepis: zupa botwinka. Kiedy tylko pojawiają się w handlu świeże buraczki od razu przyrządzam botwinkę. Zupa botwinka to jedno z moich ulubionych dań na wiosnę. Sezonowa zupa botwinka jest warta grzechu :)

Składniki:

  • Botwinka (młode buraczki razem z liśćmi i łodygami) – ok.0,5 kilograma
  • Marchewka – 1 szt
  • Pietruszka – 1 szt
  • Bulion warzywny (lub przygotowany z mięsa) – ok. 2 litrów
  • Śmietana 18 proc. – ¾ szklanki
  • Sok z cytryny – dwie łyżki
  • Mąka – 1 łyżka (do zagęszczenia zupy)

Sposób przygotowania:

Smaczne botwinka, jak zrobić:

  1. Najpierw musimy przyrządzić bulion – to podstawa każdej dobrej zupy. Do gotującego bulionu dodajemy marchewkę i pietruszkę (możemy wykorzystać warzywa z bulionu).
  2. Botwinkę dokładnie płuczemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do garnka. Wszystkie warzywa gotujemy, aż uzyskają właściwą miękkość.
  3. Botwinka przyprawiana być powinna pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę mąki do zagęszczenia. Na koniec wlewamy śmietanę dbając, żeby się nie zważyła.

Botwinka gotowa.

Smacznego!

Autor: Carl

Polecamy nasze przepisy