Jak zrobić bruschettę

Jak zrobić bruschettę

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)

Składniki:

  • 1 bagietka chleba lub 4 kromki chleba wiejskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 pomidory
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • opcjonalnie: starty ser parmezan lub mozzarella

Sposób przygotowania:

Jak zrobić pyszną, włoską    bruschettę:

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  2. Przekrój bagietkę na kromki o grubości około 1 cm. Lub pokrój chleb wiejski na kromki o podobnej grubości.
  3. Ułóż kromki na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 5-7 minut, aż lekko się zrumienią.
  4. W tym czasie, umyj pomidory i pokrój w kostkę. Posiekaj również drobno cebulę.
  5. W misce wymieszaj pomidory, cebulę, oliwę z oliwek, sól, pieprz i oregano.
  6. Wyjmij kromki z piekarnika i przetrzyj je czosnkiem z obu stron.
  7. Przykryj kromki mieszanką z pomidorów i cebuli. Możesz również dodać na wierzch starty ser parmezan lub mozzarella.
  8. Wstaw bruschettę ponownie do piekarnika na 5-7 minut, aż ser się rozpuści i bruschetta lekko się zarumieni.
  9. Wyjmij z piekarnika i podawaj od razu, posypaną świeżym koperkiem lub bazylią.

Pyszna   bruschetta gotowa. Idealna przekąska.

Smacznego!

Autor: Rumcajs

Polecamy nasze przepisy