Ślimaki drożdżowe z nadzieniem

Ślimaki drożdżowe z nadzieniem

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Bułeczki z ciasta drożdżowego. Można je podawać na gorąco lub na zimno. Wypełnić je można dowolnym nadzieniem, również słodkim. Polecam ślimaki drożdżowe z nadzieniem.

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • łyżeczka cukru
  • 50 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól, gałka muszkatołowa

Nadzienie:

  • 300 g pieczarek
  • pół cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • pół piersi z kurczaka
  • trochę oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Przepis na ślimaki drożdżowe z nadzieniem:

  1. Ciasto drożdżowe: Do niedużej miski wkruszyć drożdże. Dosypać łyżeczkę cukru i rozetrzeć łyżką. Odstawić, aż się rozpłyną. Do drożdży wlać szklankę letniego mleka (ok. 30 stopni) i wsypać łyżeczkę mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na ok. 10 min. Do dużej miski wsypać mąkę. Wbić jajko, wlać olej, dodać przyprawy, wlać drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  2. Nadzienie: Obrać cebulę pokroić w drobną kostkę. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Na patelni podsmażyć najpierw pierś z cebulą, potem dodać resztę składników i smażyć do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem
  3. Ciasto drożdżowe ponownie ugnieść. Odrywać ręką kawałki ciasta wielkości mandarynki. Rozwałkowywać na stolnicy oprószonej delikatnie mąką na kształt prostokąta (mniej więcej). Na ciasto kłaść łyżką nadzienie. Zwijać w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie "w ślimaka". Końcówkę ciasta podkleić pod spód. Układać bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem. Piec ok. 30-35 min w temp. 180 stopni. Z podanej porcji wychodzi około 12 ślimaków.

Ślimaki drożdżowe z nadzieniem gotowe. Smacznego

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy