Bułki z twarogiem
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 10
najlepsza drożdżówka prosta z twarogiem posypana płatkami migdałowymi
Składniki:
mąka 2,5 szklanki
drożdże suche 7 gram
jajka 2 sztuki
cukier drobny 1/2 szklanki
masło 80 gram
twaróg
mleko 3,2% 1/2 szklanki
migdałowe płatki
Sposób przygotowania:
- rozpuścić masło
- jajka wymieszać z cukrem
- mąkę przesiać dodać drożdże instant oraz jajka i ciepłe mleko
- zagnieść gładkie ciasto i odstawić, aby wyrosło.
- na blat przekładam ciasto podsypując mąką ,wałkuję i wycinam krążki średnicy 9 cm.
- krążki przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam na 10 minut aby podrosły
- mniejszą szklanką o średnicy 7 cm. robię wgłębienie w które nakładam twaróg, posypuję płatkami migdałów
- piekę w temp.200 stopni przez 15 minut ,na złoty kolor ,jeszcze ciepłe smaruję lukrem