Cannelloni ze szpinakiem i szynką


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
8 Ocen

Ilość porcji: 6
Sprawdzony przepis na cannelloni z szynką i szpinakiem, pyszne włoskie danie, które zadowoli nawet najbardzej wybrednego gościa :)
Składniki:
- pół kilograma szpinaku, może być mrożony
- cannelloni 400 g
- sól
- pieprz
- 20 dag szynki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- olej
- gałka muszkatołowa
- 3/4 szklanki mleka
- 20 dag startego żółtego sera
- łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na cannelloni ze szpinakiem i szynką, tak jak ja robię:
- Najpierw gotujemy cannelloni, tak jak napisano na opakowaniu.
- Następnie siekamy czosnek i na masle go szklimy, do tego dodajemy szpinak, doprawiamy pieprzem, gałką oraz solą i dusimy dotąd aż odparujemy wodę (gdy dodajemy mrożony szpinak).
- Teraz szynkę pokrojona w drobną kostkę podsmażamy na oleju i dokładamy do szpinaku. Do tego dokładamy pół naszego startego żółtego sera i wszystko dokładnie mieszamy. Mamy przygotowany farsz.
- Teraz natłuszczamy naczynei żaroodporne i napełniając cannelloni farszem (ja to robię łyżeczką) układamy je w naczyniu.
- Pora na beszamel i tak najpierw musimy stopić 2 łyżki masła, dodać do tego makę, podsmażyć i cały czas mieszająć nalewamy mleko aż uzyskamy gęsty sos beszamelowy. Sos przyprawiamy pieprzem, gałką oraz solą.
- Polewamy sosem nasze cannelloni a na wierzch dajemy ser, który nam został.
- Piekranik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy wszystko około 20 minut.
Pyszne cannelloni z szynką i szpinakiem gotowe. Porcja powinna mieć około 460 kcal.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Rumcajs
Polecamy również

Cannelloni ze szpinakiem i szynką
Sprawdzony przepis na cannelloni z szynką i szpinakiem, pyszne włoskie danie, które zadowoli nawet najbardzej wyb...
Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni to smaczna i nie sprawiająca kłopotów w przyrządzaniu potrawa. Sycące cannelloni zaspokoi nawet najwię...
Cannelloni ze szpinakiem i bryndzą
Nie ma jak przepisy kuchni włoskiej, dlatego trzeba wypróbować przepis na cannelloni. Cannelloni ze szpinakiem i...
Gołąbki w Cannelloni
Nadziewane rurki farszem gołąkowym na pewno każdemu zasmakujeZobacz więcej przepisów na:
Cannelloni

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.