Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Doskonała na śniadanie, posmarowana masłem lub dżemem. Chałkę drożdżdową uwielbiają dzieci, zwłaszcza, gdy mogą ją posmarować nutellą :)))

Składniki:

  • 40 g drożdży
  • 550 g mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • żółtko do posmarowania chałki
  • kruszonka (mąka, cukier, margaryna)

Sposób przygotowania:

Przepis na chałkę drożdżową:

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, wsypać 3 łyżki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn oraz jajko roztrzepane z resztą cukru, ciepłe masło i wodę. Zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Ponownie zagnieść. Uformować chałki. Pozostawić jeszcze na 20-30 min.
  4. Posmarować żółtkiem, posypać kruszonką. Piec 25-30 min w temp. 200 stopni. Wstawiać do zimnego piekarnika.

Pyszna chałka drożdżowa gotowa. Smacznego:)

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy