Domowy żytni razowiec


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen

Ilość porcji: 1
Przepis na domowy żytni razowiec może nie należy do najprostszych przepisów świata, aczkolwiek wykonanie domowego żytniego razowca bez wątpienia dostarcza dużej dozy satysfakcji. Dodatkowo, pełen witamin i składników mineralnych domowy żytni razowiec dostarcza również konkretnej porcji błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, równocześnie chroniąc nas przed nowotworami jelita grubego!
Składniki:
- Zakwas Żytni 50g
- Mąka żytnia razowa 225 g
- Woda 225g
- Mąka żytnia chlebowa 500g
- Otręby żytnie 150g
- Ziarna słonecznika 100g
- Woda (gorąca)
- Woda letnia (tyle ile pochłonie mąka)
- Sól łyżka
- Cukier (brązowy) 1 łyżka
Sposób przygotowania:
A oto przepis na żytni chleb razowiec:
- Zaczyn należy zacząć 1,5 dnia przed planowanym pieczeniem. Do aktywnego zakwasu żytniego należy dodawać w 3 etapach mniej więcej równe części mąki i wody.
- Dzień przed planowanym wypiekiem zalać otręby taką ilością gorącej wody, aby je pokryła. pozostawić na noc.
- Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni.
- W misce wymieszać zaczyn z mąką, otrębami i podprażonymi nasionami słonecznika.
- Dodać tyle letniej wody aby uzyskać dość rzadką konsystencje ciasta. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia się składników.
- W odrobinie wody rozpuścić sól i cukier, dodać do ciasta lekko wymiaszać całość
- Napełnić ciastem formy prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić, posmarować letnią wodą.
- Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu jeszcze raz posmarować wierzch chleba.
- Piekarnik nagrzać do 250ºC.
- Piec 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec jeszcze 30 minut bez termoobiegu, zmniejszyć do 180ºC i dopiec chleb przez około 25 minut.
- Wyjąć z foremki chleb i wystudzić.
Chleb nadaje się do jedzenia następnego dnia.
Polecam i smacznego! :)
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również

Domowy łatwy chleb razowy
Do przygotowania zdrowego i smacznego domowego chleba razowego wystarczy przede wszystkim garść dobrych chęci! Przepis n...
Migdałowy chleb razowy z daktylami
Migdałowy chleb razowy z daktylami wykonany jest z całkowicie naturalnych składników. W migdałowym chlebie razowy...
Domowy żytni razowiec
Przepis na domowy żytni razowiec może nie należy do najprostszych przepisów świata, aczkolwiek wykonanie domowego...
Chleb na sodzie
Bez zagniatania i bez czekania można cieszyć się ciepłym świeżutkim chlebem na sodzie w niecałą godzinę.Poleca...
Domowy chleb razowy z ziarnami
Pyszny drożdżowy chleb razowy z ziarnami na pełnoziarnistej mące, napakowany został zdrowymi nasionami, a co najważniejs...Zobacz więcej przepisów na:
Chleb razowy

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.