Domowy żytni razowiec

Domowy żytni razowiec

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Przepis na domowy żytni razowiec może nie należy do najprostszych przepisów świata, aczkolwiek wykonanie domowego żytniego razowca bez wątpienia dostarcza dużej dozy satysfakcji. Dodatkowo, pełen witamin i składników mineralnych domowy żytni razowiec dostarcza również konkretnej porcji błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, równocześnie chroniąc nas przed nowotworami jelita grubego!

Składniki:

  • Zakwas Żytni 50g
  • Mąka żytnia razowa 225 g
  • Woda 225g
  • Mąka żytnia chlebowa 500g
  • Otręby żytnie 150g
  • Ziarna słonecznika 100g
  • Woda (gorąca)
  • Woda letnia (tyle ile pochłonie mąka)
  • Sól łyżka
  • Cukier (brązowy) 1 łyżka

Sposób przygotowania:

A oto przepis na żytni chleb razowiec: 

  1. Zaczyn należy zacząć 1,5 dnia przed planowanym pieczeniem. Do aktywnego zakwasu żytniego należy dodawać w 3 etapach mniej więcej równe części mąki i wody.
  2. Dzień przed planowanym wypiekiem zalać otręby taką ilością gorącej wody, aby je pokryła. pozostawić na noc.
  3. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni.
  4. W misce wymieszać zaczyn z mąką, otrębami i podprażonymi nasionami słonecznika.
  5. Dodać tyle letniej wody aby uzyskać dość rzadką konsystencje ciasta. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia się składników.
  6. W odrobinie wody rozpuścić sól i cukier, dodać do ciasta lekko wymiaszać całość
  7. Napełnić ciastem formy prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić, posmarować letnią wodą.
  8. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu jeszcze raz posmarować wierzch chleba.
  9. Piekarnik nagrzać do 250ºC.
  10. Piec 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec jeszcze 30 minut bez termoobiegu, zmniejszyć do 180ºC i dopiec chleb przez około 25 minut.
  11. Wyjąć z foremki chleb i wystudzić.

 

Chleb nadaje się do jedzenia następnego dnia.

Polecam i smacznego! :)

Autor: Marta

Polecamy również

domowy-latwy-chleb-razowy

Domowy łatwy chleb razowy

Do przygotowania zdrowego i smacznego domowego chleba razowego wystarczy przede wszystkim garść dobrych chęci! Przepis n...
migdalowy-chleb-razowy-z-daktylami

Migdałowy chleb razowy z daktylami

Migdałowy chleb razowy z daktylami wykonany jest z całkowicie naturalnych składników. W migdałowym chlebie razowy...
domowy-zytni-razowiec

Domowy żytni razowiec

Przepis na domowy żytni razowiec może nie należy do najprostszych przepisów świata, aczkolwiek wykonanie domowego...
chleb-na-sodzie

Chleb na sodzie

Bez zagniatania i bez czekania można cieszyć się ciepłym świeżutkim chlebem na sodzie w niecałą godzinę.Poleca...
domowy-chleb-razowy-z-ziarnami

Domowy chleb razowy z ziarnami

Pyszny drożdżowy chleb razowy z ziarnami na pełnoziarnistej mące, napakowany został zdrowymi nasionami, a co najważniejs...

Zobacz więcej przepisów na:

Chleb razowy

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy