Chlebek tostowy
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 10
chlebek tostowy, szybciutki :)
Składniki:
500 g mąki
260 ml ciepłej wody
1,5 dag świeżych drożdży
1 łyżka miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
olej do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Rozkruszone drożdze rozpuścić w 100ml wody, wymieszać z cukrem i 2 łyżkami mąki.
rozczyn przykryć i pozosyawić w ciepłym miejscu na 15min.
resztę mąki przesiać. dodać pozostałą wodę. masło, jajko, sól i rozczyn. ciasto wyrobić ok. 15min. przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ciasto odgazować, przełożyć do natłuszczonej formy keksowej. przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30min abywyrosło. piec ok. 30min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. wyjąc i ostudzić na kratce.
# Tagi:
Autor: Alcia0405
Polecamy również
Jajko w toście
Propozycja na ciepłe śniadanieDomowy chleb tostowy.
Domowy chleb tostowy?. Czemu nie. Przepis na ten chleb znalazłam w książce kucharskiej Domowe Wypieki, do przepisu wprow...Tosty francuskie.
Takie tosty z powodzeniem można przygotować na śniadanie lub kolację. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i tanie. Są bard...Zawijane tosty
Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)Chlebek tostowy
chlebek tostowy, szybciutki :)Zobacz więcej przepisów na: