Bułeczki z krzyżem


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 6
Łatwe do wykonania, pełne smaku i cudowne bułeczki z krzyżem. Najlepsze są przekrojone i posmarowane masłem.
Składniki:
300ml mleka (3,2%)
500g mąki
75g cukru pudru
1 łyżeczka soli
8g drożdży
50g masło
1 duże jajo
150g rodzynek
skórka cytryny
1 posiekane jabłko
2 pomarańcze , tylko skórka
2 łyżeczki mielonego cynamonu
olej słonecznikowy do smarowania miski
Dodatkowo 75g mąki na "krzyże" i dodatkowo na posypanie
Do glazury 3 łyżki dżemu morelowego
Sposób przygotowania:
1. Doprowadzić do wrzenia mleko, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia, aż osiągnie temperaturę dłoni.
2. Wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże, masło i jajko w misce, a następnie powoli dodać ogrzane mleko(ciągle mieszając), aż będziemy mieli miękkie i lepkie ciasto.
3. Dodaj rodzynki, skórki, posiekane jabłko i cynamon, a następnie wyłożyć z miski na lekko posypanA mąką powierzchnie. Wyrobić ciasto przez 5-6minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
4. Przełóż ciasto w lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi objętość.
5. Podzielić ciasto na 12 porcji i z każdej porcji utoczyć gładką piłkę (na lekko posypanej mąką powierzchni). Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca, aby bułki się nie dotykaly kiedy urosną. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
6. Rozgrzać piekarnik do 220C.
7. Krzyże tworzymy z wymieszanej mąki i około 5 łyżek wody(gęsta pasta). Teraz z tej gęstej masy tworzymy dwie linie - najlepiej używając woreczka do dekorowania.
8. Piec przez 20-25 minut na środkowej półce piekarnika, aż złoto-brązowe.
9. Delikatnie podgrzać dżem morelowy i posmarować nim gorące bułeczki z krzyżem. Pozostawic do ostygnięcia.
Gotowe. Smacznego!
# Tagi:
Autor: dubliner
Polecamy również

Bułeczki z chrupiącym boczkiem
U nas w domu nic się nie zmarnuje. Gdy zostają bułeczki można je dosuszyć i zetrzeć na bułeczkę tartą lub usmażyć z nich...
Bułeczki z mąki krupczatki
Są to bardzo smaczne bułeczki z niezwykle chrupiącą skórką. Polecam poświęcić czas i upiec Bułeczki z mąki krupcz...
Bułeczki z krzyżem
Łatwe do wykonania, pełne smaku i cudowne bułeczki z krzyżem. Najlepsze są przekrojone i posmarowane masłem.
Drożdżówki z dżemem
Domowe bułeczki drożdżowe ze słodkim dżememZobacz więcej przepisów na:
Chrupiące bułeczki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.