Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 30
Pyszne słodkości, idealne na karnawał. Polecam sprawdzony przepis. Można przygotować na podwieczorek lub dla gości.
Składniki:
Składniki na rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki cukru
Składniki na ciasto:
pół szklanki cukru
2 jajka
50 dag mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
10 dag masła
1 cukier waniliowy
Składniki na krem śmietankowy:
300 ml zimnego mleka
2 śmietany typu ,,Śnieżka''
4 łyżki ciemnego kakao
Dodatkowe składniki:
cukrowa posypka do dekoracji
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
Wykonanie przepisu na pyszne donuty:
1. Najpier wykonuję rozczyn:
Drożdże rozcieram dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Następnie wykonuję ciasto:
Masło roztapiam i lekko studzę. Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodaję wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
3. Następnie formuję donuty:
Wyrośnięte ciasto wałkuję na lekko posypanej mąką stolnicy, szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki, następnie kieliszkiem wycinam środki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam je na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym piekę do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone dokładnie studzę.
4. Przygotowuję kem:
Zimne mleko ubijam ze ,,Śnieżkami'' na puszysty krem, dodaję kakao i ubijam do dokładnego połączenia się składników.
5. Dekoruję je:
Krem przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekoruję donuty, posypuję je również cukrową posypką. Podaję je i życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Drożdżowe bułeczki
Bułeczki są fantastyczne w smaku, pachnące cynamonem. Drożdżowe bułeczki polecam na śniadanie.
Drożdżowe zawijaski
Są łatwe w przygotowaniu, nie wymagają szczególnych umiejętności .Polecam !!!
Ciasteczka drożdżowe - kokardki
Smaczne mięciutkie drożdżowe kokardki , nadziewane marmoladą
Cynamonowe serca
Sprawdzony przepis na drożdżowe ciasteczka. Urocze serduszka drożdżowe oprószone cynamonem zasmakują każdemu.
Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym
Pyszne słodkości, idealne na karnawał. Polecam sprawdzony przepis. Można przygotować na podwieczorek lub dla gości.Zobacz więcej przepisów na:
ciasteczka drożdżowe

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.