Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym

Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Pyszne słodkości, idealne na karnawał. Polecam sprawdzony przepis. Można przygotować na podwieczorek lub dla gości.

Składniki:

Składniki na rozczyn:

pół szklanki ciepłego mleka

5 dag świeżych drożdży

2 łyżki mąki tortowej

2 łyżki cukru

 

Składniki na ciasto:

pół szklanki cukru

2 jajka

50 dag mąki tortowej

pół szklanki ciepłego mleka

10 dag masła

1 cukier waniliowy

 

Składniki na krem śmietankowy:

300 ml zimnego mleka

2 śmietany typu ,,Śnieżka''

4 łyżki ciemnego kakao

 

Dodatkowe składniki:

cukrowa posypka do dekoracji

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Wykonanie przepisu na pyszne donuty:

1. Najpier wykonuję rozczyn:

Drożdże rozcieram dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Następnie wykonuję ciasto:

Masło roztapiam i lekko studzę. Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodaję wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Następnie formuję donuty:

Wyrośnięte ciasto wałkuję na lekko posypanej mąką stolnicy, szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki, następnie kieliszkiem wycinam środki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam je na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym piekę do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone dokładnie studzę.

4. Przygotowuję kem:

Zimne mleko ubijam ze ,,Śnieżkami'' na puszysty krem, dodaję kakao i ubijam do dokładnego połączenia się składników.

5. Dekoruję je:

 Krem przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekoruję donuty, posypuję je również cukrową posypką. Podaję je i życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

drozdzowe-buleczki

Drożdżowe bułeczki

Bułeczki są fantastyczne w smaku, pachnące cynamonem. Drożdżowe bułeczki polecam na śniadanie.
drozdzowe-zawijaski

Drożdżowe zawijaski

Są łatwe w przygotowaniu, nie wymagają szczególnych umiejętności .Polecam !!!
ciasteczka-drozdzowe-kokardki

Ciasteczka drożdżowe - kokardki

Smaczne mięciutkie drożdżowe kokardki , nadziewane marmoladą
cynamonowe-serca

Cynamonowe serca

Sprawdzony przepis na drożdżowe ciasteczka. Urocze serduszka drożdżowe oprószone cynamonem zasmakują każdemu.
donuty-z-piekarnika-z-kremem-smietankowym

Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym

Pyszne słodkości, idealne na karnawał. Polecam sprawdzony przepis. Można przygotować na podwieczorek lub dla gości.

Zobacz więcej przepisów na:

ciasteczka drożdżowe

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy