Przekładaniec jabłkowo- bananowy

Przekładaniec jabłkowo- bananowy

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Sprawdzony przepis na ciasto bananowe z jabłkami. Przekładaniec jabłkowo - bananowy - lekkie ciasto z warstwami owoców, czyli jabłek i bananów!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 12 jaj
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Warstwa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 budynie czekoladowe
  • 0,5 szkl wody
  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • Masa bananowa:
  • 4 duże banany
  • 0,5 litra śmietanki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • ¼ szkl wrzątku

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na ciasto bananowe z jabłkami:

  1. Najpierw upieczmy biszkopt, czyli oddzielone od żółtek białka ubijmy na sztywną pianę z cukrem. Wlejmy żółtka i wsypmy pozostałe składniki. Z ciasta upieczmy 3 placki, ale do jednego dodajmy startą na drobnej tarce czekoladę.
  2. Następnie zajmijmy się jabłkami. Należy je obrać i pokroić w kosteczkę. Włożyć do garnka i podlać wodą i podgotować do pięciu minut. Kompot odlać. Budynie waniliowe gotujemy na mleku z cukrem i mieszamy je z gotowymi jabłkami.
  3. Przygotujmy masę z bananów, zapieczmy je w skórce w piekarniku tak, aby zmieniły kolor na czarny (ok. 10 minut). Studzimy je obieramy i miksujemy. Następnie śmietanę ubijamy pod koniec dodajemy cukier i letnią żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Mieszamy.
  4. Przełożenie gotowego ciasta: na spodzie biszkopt- warstwa jabłkowa- biszkopt z czekoladą- masa bananowa- biszkopt- dowolna dekoracja.

Pyszne ciasto z bananami i jabłkami gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy