Brownie czekoladowe

Brownie czekoladowe

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 8 suszonych fig
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg maki
  • 50 ml rumu
  • 6 jajek
  • 5 dkg orzechów włoskich
  • 30 dkg cukru

Sposób przygotowania:

Przepis na brownie czyli pyszne ciasto czekoladowe:

  1. Zaczynamy od namoczenia fig w rumie, które przez około godzinę tam powinny tkwić.
  2. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną czekoladę, do której dodajemy masło i wszystko dokładnie mieszamy, żeby się połączyło.
  3. Teraz ubijamy mikserem jajka dodając do nich stopniowo mąkę oraz cukier i do takiej masy dodajemy ostudzoną czekoladę. Wszystko dokładnie miksujemy.
  4. Do takiej dobrze zmiksowanej masy dodajemy pokrojone figi z rumem oraz pokruszone orzechy włoskie. Wszystko mieszamy.
  5. Teraz do wyłożonej papierem do pieczenia blachy wlewamy ciasto i wkładamy na 20 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
  6. Po tym czasie sprawdzamy, patyczkiem, czy ciasto jest gotowe, a po ostudzeniu kroimy na kawałki. Powinniśmy uzyskać około 10 kawałków.

Pyszne czekoladowe brownie gotowe.

A oto historia czekolady

Smacznego :)

 

 

 

Autor: Rumcajs

Polecamy nasze przepisy