Ciasto czekoladowe Nigelli

Ciasto czekoladowe Nigelli

Ocena:

78 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson można powiedzieć, że robi furorę. I nie dziwota, bo nie dość, że smakuje wyśmienicie to jeszcze nieziemsko wygląda. A ten czekoladowy smak i zapach… marzenie! Myślę, że gdy pojawi się ciasto czekoladowe Nigelli na stole, to nic więcej się nie liczy, każdy tylko chce go spróbować :)

Składniki:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g kakao dobrej jakości
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 175 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Składniki na masę kremową:
  • 75 g miękkiego masła
  • 175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe Nigelli można łatwo zrobić, więc do dzieła! :)

  1. Bierzemy miskę do i do miski dodajemy masło, mąkę, cukier puder, kakao, sodę, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt wanili oraz śmietanę. Wszystko to ucieramy na masę. Uwaga - będzie to mocno gęsta masa!
  2. Potrzebne nam teraz będą dwie tortownice - najlepsze o średnicy ok. 25 cm. Ciasto wkładamy do obu foremek i do piekarnika, który rozgrzewamy do ok. 200 stopni. W piekarniku powinno być tak około 20 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową, którą oblejemy ciasto do środka i na zewnątrz:
    Najpierw rozpuszczamy i mieszamy czekoladę wraz z masłem - najlepiej zagotować wodę i na garnku z gotującą wodą postawić miskę, a do miski czekoladę i masło - ładnie się rozpuszczą i przemieszają.
  4. Dodajemy miód i cukier puder, mieszamy. Jeśli masa będzie za gęsta to można dodać trochę gorącej wody. Pamiętajmy, że masa ma się łatwo rozprowadzać po cieście.
  5. Gdy mamy już masę czekoladową i upieczone ciasto to łączymy wszystko tworząc kusząco smakowite ciasto czekoladowe Nigelli :) 
  6. Najpierw smarujemy czekoladową masą górę jednego ciasta, kładziemy ciasto na ciasto, smarujemy górę, a na koniec boki. Żeby całe ciasto było dokładnie wysmarowane czekoladą, a jak nam zostanie masa czekoladowa to ją możemy wyjeść z miski oblizując dokładnie palce :)

I tak właśnie wygląda przepis na ciasto czekoladowe Nigelli :) Prościzna!
Smacznego!

Autor: Leń

Polecamy nasze przepisy