Ciasto czekoladowe według Młynarskiej


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
44 Ocen

Ilość porcji: 12
Wpadł mi ręce ostatnio przepis na ciasto czekoladowe z książki Pauliny Młynarskiej i postanowiłam przepis wykorzystać. Ciasto czekoladowe wyszło nadspodziewanie dobrze. Więc z moimi małymi usprawnieniami mogę spokojnie przepis na ciasto czekoladowe polecić. Na Święta takie ciasto czekoladowe pasuje w sam raz.
Składniki:
- ½ szklanki cukru
- ⅓ kostki masła
- 3 x 100g ciemnej czekolady
- 5 jajek
- ½ szklanki zmielonych migdałów (można samemu zmielić, można kupić gotowe)
- 3 łyżki stołowe mąki
- 1 cukier waniliowy, paczka w sensie
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe musi aż ociekać czekolada, żeby porządnie smakowało, tak ja przynajmniej lubię :)
- Najpierw rozpuszczamy czekoladę - najlepiej w misce postawionej na garnku z gotującą wodą - i łączymy ją z masłem i cukrem. Jak ktoś lubi mniej słodkie, to dajemy mniej cukru. Mieszamy wszystko na jednolitą, gładką masę.
- Oddzielamy białka i ubijamy na sztywną pianę.
- Masę czekoladowa dzielimy, tak około ¼ do ¾. Mniejsza część będzie potrzebna do polania ciasta. Do większej części masy czekoladowej dodajemy mąkę, żółtka, migdały, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Całość energicznie mieszamy.
- Gdy już wszystko dokładnie wyrobimy, dodajemy ubite białka. Teraz musimy mieszać delikatnie, żeby ciasto nie opadło.
- Smarujemy foremkę masłem i wlewamy ciasto do foremki.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem najlepiej, czy już jest upieczone. Ja wyłączam piekarnik, gdy patyczek jest jeszcze lekko wilgotny, ale zostawiam go w piekarniku, żeby “doszedł”.
- Podgrzewamy zostawioną część masy czekoladowej i oblewamy ciasto, gdy nieco ostygnie. Można udekorować np. orzechem na górze, żeby ładniej wyglądało.
Ciasto czekoladowe w całej krasie :)
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Oleńka
Polecamy również

Kakaowe ciasto z bitą śmietaną.
Mięciutkie ciasto i mocno czekoladowe, idealne do popłudniowej kawy. Możemy dowolnie udekorować ulubionymi owocami. Pole...
Ciasto brownie z malinami
Jest to moja wersja czekoladowego ciasta brownie z malinami. To ciasto jest niezwykle wilgotne i słodkie, moje maliny by...
Ciasto czekoladowe według Młynarskiej
Wpadł mi ręce ostatnio przepis na ciasto czekoladowe z książki Pauliny Młynarskiej i postanowiłam przepis wykorzystać. C...
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Wilgotne ciasto z kawałkami czekolady i wiśniami w syropie
Ciasto czekoladowe Nigelli
Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson można powiedzieć, że robi furorę. I nie dziwota, bo nie dość, że smakuje wyśmienicie t...Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto czekoladowe

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.