Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe

Ocena:

47 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe pochodzi z jakiegoś bloga, który znowu skopiował go z książki, więc oryginał zaginął gdzieś w mrokach sieci :) Nieważne, istotne, że się w ogóle uchował i że można przepis na ciasto czekoladowe wypróbować. A jest co, uwierzcie mi. Wilgotne ciasto czekoladowe to czysta rozkosz, czujesz, jak czekolada wchodzi w każdą komórkę Twojego ciała :) Na chandrę czy smuteczki to broń masowego rażenia :)

Składniki:

  • kostka masła
  • 5 jajek
  • 50 g cukru
  • 2 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 125 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g mielonych migdałów
  • masa czekoladowa:
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 i ½ tabliczki ciemnej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe jest najlepsze, gdy korzystamy z dobrej, gorzkiej czekolady. Ja używam tabliczek po 100 gram, więc warto o tym pamiętać, bo w składnikach podałam tylko ilość tabliczek.

  1. Na pierwszy ogień idzie czekolada, musimy ją ładnie rozpuścić i najlepiej uczynić to w misce nad garnkiem z gotującą się wodą.
  2. Ubić jajka z cukrem trzepaczką aż zgęstnieją.
  3. Dodać do jajek migdały, rozpuszczoną czekoladę, mąkę, którą wcześniej musimy wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i to wszystko mieszamy na jednolite ciasto.
  4. Wlać ciasto do foremki ( używam 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Piec około 30 minut.
  5. Gdy ciasto się piecze, robimy polewę czekoladową. W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę i do śmietany wsypujemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy mieszając, aż się czekolada rozpuści. Dotąd mieszamy, aż powstanie solidna, czekoladowa masa.
  6. Ostudzone ciasto przekrajamy wzdłuż na pół, jak biszkopt do tortu i na spód lejemy masę czekoladową. Przykrywamy odkrojoną górą i całość smarujemy polewą czekoladową. Co zostanie w rondelku dać domownikom do wylizania. :) Można 2 kostki czekolady zeskrobać na tarce i wiórkami posypać ciasto.

Ciasto czekoladowe  dzięki danemu do środka kremowi czekoladowemu ze śmietanki i czekolady jest wilgotne, aż czekolada wylewa się z ust. I o to chodziło!

Smacznego!

Autor: Natalia

Polecamy nasze przepisy