Wilgotne ciasto czekoladowe


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
47 Ocen

Ilość porcji: 12
Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe pochodzi z jakiegoś bloga, który znowu skopiował go z książki, więc oryginał zaginął gdzieś w mrokach sieci :) Nieważne, istotne, że się w ogóle uchował i że można przepis na ciasto czekoladowe wypróbować. A jest co, uwierzcie mi. Wilgotne ciasto czekoladowe to czysta rozkosz, czujesz, jak czekolada wchodzi w każdą komórkę Twojego ciała :) Na chandrę czy smuteczki to broń masowego rażenia :)
Składniki:
- kostka masła
- 5 jajek
- 50 g cukru
- 2 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- 125 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 g mielonych migdałów
- masa czekoladowa:
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 i ½ tabliczki ciemnej czekolady
Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe jest najlepsze, gdy korzystamy z dobrej, gorzkiej czekolady. Ja używam tabliczek po 100 gram, więc warto o tym pamiętać, bo w składnikach podałam tylko ilość tabliczek.
- Na pierwszy ogień idzie czekolada, musimy ją ładnie rozpuścić i najlepiej uczynić to w misce nad garnkiem z gotującą się wodą.
- Ubić jajka z cukrem trzepaczką aż zgęstnieją.
- Dodać do jajek migdały, rozpuszczoną czekoladę, mąkę, którą wcześniej musimy wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i to wszystko mieszamy na jednolite ciasto.
- Wlać ciasto do foremki ( używam 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Piec około 30 minut.
- Gdy ciasto się piecze, robimy polewę czekoladową. W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę i do śmietany wsypujemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy mieszając, aż się czekolada rozpuści. Dotąd mieszamy, aż powstanie solidna, czekoladowa masa.
- Ostudzone ciasto przekrajamy wzdłuż na pół, jak biszkopt do tortu i na spód lejemy masę czekoladową. Przykrywamy odkrojoną górą i całość smarujemy polewą czekoladową. Co zostanie w rondelku dać domownikom do wylizania. :) Można 2 kostki czekolady zeskrobać na tarce i wiórkami posypać ciasto.
Ciasto czekoladowe dzięki danemu do środka kremowi czekoladowemu ze śmietanki i czekolady jest wilgotne, aż czekolada wylewa się z ust. I o to chodziło!
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Natalia
Polecamy również

Ciasto czekoladowe według Młynarskiej
Wpadł mi ręce ostatnio przepis na ciasto czekoladowe z książki Pauliny Młynarskiej i postanowiłam przepis wykorzystać. C...
Ciasto z kefirem i masą czekoladową
Proste ciasto na kefirze! Masa czekoladowa idealnie do niego pasuje, dlatego polecam sprawdzony przepis na ciasto czekol...
Czekoladowe ciasto z malinami
Przepis na ciasto czekoladowe z malinami - pyszny deser najsmaczniejszy na ciepło. Każdemu zasmakuje, więc polecam spraw...
Czekoladowe ciasto z cukinią
Przepis na ciasto czekoladowe. Nigdy nie przypuszczałam że ciasto można zrobić z dodatkiem cukini, wyszło przepyszne, wi...
Comber czekoladowy w polewie.
Lubicie ciasta czekoladowe? Bo ja tak. Są pyszne, najlepsze. Polecam Wam pyszny comber czekoladowy, idealnie wilgotny i...Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto czekoladowe

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.