Ciasto drożdżowe mojej mamy


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
10 Ocen

Ilość porcji: 5
Jako nowoczesna pani domu, wypróbowałam wiele przepisów na ciasto drożdżowe. Często korzystałam z różnych portali kulinarnych, uznając, że znajdę na nich przepis na prawdziwe ciasto drożdżowe, ale ciągle coś było nie tak. W końcu zapytałam o przepis moją mamę… Teraz wiem wszystko, bo ciasto drożdżowe mojej mamy jest najlepsze!
Składniki:
Ciasto
- margaryna lub masło - 1/5 kostki
- mąka - 2 i 1/3 szklanki
- cukier - 2/5 szklanki
- mleko - 1/2 szklanki
- jajko - 2 duże
- drożdże świeże - 20 g
- szczypta soli
- jajko do posmarowania - 1
Kruszonka
- margaryna lub masło - 1/10 kostki
- mąka - 2 łyżki
- cukier - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
A oto przepis na ciasto drożdżowe mojej mamy:
- W miseczce pokruszyć drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany.
- Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski przesiać resztę mąki, dodać cukier, jajka i sól. Wlać rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszać. Pod koniec mieszania dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i jeszcze raz wymieszać.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką stół i zagniatać aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie, następnie odstawić do ponownego wyrośnięcia.
- Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i zagnieść w palcach na kruszonkę.
- Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką wody i posypać kruszonką.
- Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 30 - 40 minut.
- Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
Dobre ciasto drożdżowe to podstawa. Spróbujcie przepisu mojej mamy, bo takie ciasto drożdżowe zawsze się udaje! Smacznego!
Autor: Kafka
Polecamy również

Ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami bez wyrastania.
Jest to przepis na ciasto drożdżowe bez wyrastania. Ciasto po upieczeniu wychodzi bardzo mięciutkie ale, gdy troszkę prz...
Drożdżowe ze śliwką i cynamonem
Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta drożdzowego ze śliwką i cynamonem
Kwiatuszki
urocze kwiatuszki drożdżowe , pulche mięcitkie najsmaczniejsze zaraz po ostudzeniu
Drożdżowe ciasto z cynamonem.
Pyszne i pachnące ciasto cynamonem. Idealne na podwieczorek z kubkiem gorącego mleka. Zapraszam serdecznie.
Drożdżowka z rabarbarem i truskawką
Klasyczna drożdżówka z truskawkami i rabarbararem , z chrupiącą kruszonką ,najsmaczniejsza lekko ciep...Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto drożdżowe

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.