cynamonowa drożdżówka

cynamonowa drożdżówka

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

pachnąca cynamonem maślana drożdzówka idealna do ciepłego mleka

Składniki:


masło klarowane 1/2 szklanki
drożdze 1/2 kostki
mleko 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
mąka 500 gr
jajka 3 szt
cynamon
masło 50 gr

Sposób przygotowania:

  • mleko wlać do garnka dodać masło i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła
  •   wystudzić
  • dodać pokruszone drożdże
  • do mąki wlać jaka i cukier 
  •  wyrabiać ciasto  aż zacznie odchodzić od rąk
  • odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
  • rozwałkować na prostokąt o szerokości około 20 cm.
    posypać cynamonem i poukładać kawałki masła
  •  zawijaćw ruloniki
  • układać na blaszce
  • piec po 20 minutach na złoty kolor

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy