Drożdżowe - lukrowane ciasto z owocami.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 12
Takie ciasto jest pyszne, połączone z lekko kwaśnymi owocami i bardzo słodkim lukrem, jest to bardzo pyszne połączenie.
Składniki:
Ciasto:
3 dag drożdży
4 łyżki cukru
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki ciepłego mleka
3 łyżki stopionego masła lub margaryny
1 żółtko
2 jajka
Nadzienie:
2 łyżki cukru
2 łyżki stopionego masła
pół szklanki borówek
pół szklanki porzeczki czerwonej
pół szklanki porzeczki czarnej
Lukier:
cukier puder ( około 8 łyżek )
1 białko
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mąki i odrobiną ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, żeby podrosły.
2. Jajka i żółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy drożdże, jajka, ciepłe mleko i stopione masło, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem, następnie na cieście równomiernie rozkładamy owoce.
4. Ciasto zawijamy w rulon i kroimy w plastry, następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując wieniec.
5. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.
6. Wykonujemy lukier: Składniki lukru ucieramy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nastepnie polewamy nim ciasto.
7. Odstawiamy do zastygnięcia lukru. Gdy zastygnie podajemy.
8. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Drożdżówka z budyniem i kruszonką.
Polecam pyszną i idealną drożdżówkę na podwieczorek. Ja uwielbiam z kubkiem gorącej herbaty. A kruszonka.....no c...
cynamonowa drożdżówka
pachnąca cynamonem maślana drożdzówka idealna do ciepłego mleka
Podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie
Tajemnicą dobrego ciasta drożdżowego jest zaczyn. Dzisiaj podaję przepis na podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie. Dob...
Drożdżowka z rabarbarem i truskawką
Klasyczna drożdżówka z truskawkami i rabarbararem , z chrupiącą kruszonką ,najsmaczniejsza lekko ciep...
Drożdżowe ze śliwką i cynamonem
Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta drożdzowego ze śliwką i cynamonemZobacz więcej przepisów na:
Ciasto drożdżowe

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.