Drożdżowe ze śliwką i cynamonem
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 8
Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta drożdzowego ze śliwką i cynamonem
Składniki:
mąka 300 gr
cynamon 2 łyżeczki
mleko letnie 1/3 szklanki
jajka 2 sztuki
drożdze 1/4 kostki
cukier drobny 1/3 szklanki
mleko ciepłe 1/3 szklanki
śliwki
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- śliwki wypestkować ,pokroić w paski ,posypać cynamonem i odstawić
- drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru
- jajka zmiksować z cukrem
- mąkę przesiać ,dodać roztarte drożdże , ubite jajka z cukrem ,zacząć wyrabiać ciasto ,w międzyczasie dolewać letnie mleko
- wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki , wtedy posypać mąką ,przykryć ściereczką na 1 godz.
- jak ciasto ładnie wyrośnie przełożyć na podsypany blat,rozwałkować na prostokąt ,ułożyć śliwki ,zawinąć w rulon,przekroić wzdłuż na 3 paski i zapleść warkocz,
- przełożyć na papier do pieczenia ,po 15 minutach wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. na 30 minut.
- po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Autor: joanna1974
Polecamy również
Rogaliki drożdżowe
Wyśmienite rogaliki drożdżowe z marmoladą :)cynamonowa drożdżówka
pachnąca cynamonem maślana drożdzówka idealna do ciepłego mlekaProste ciasto drożdżowe z kruszonką
Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Mój przepis na drożdżowe jest na dodatek bardzo prosty. Jeżel...Kwiatuszki drożdżowe z rabarbarem
Sezon na rabarbar trwa, ja polecam deser w postaci drożdżowych bułeczek z rabarbarem. Rabarbar jest niskokaloryczny, dla...Ciasto drożdżowe mojej mamy
Jako nowoczesna pani domu, wypróbowałam wiele przepisów na ciasto drożdżowe. Często korzystałam z ró...Zobacz więcej przepisów na: