Drożdżowe ze śliwką i cynamonem

Drożdżowe ze śliwką i cynamonem

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta drożdzowego ze śliwką i cynamonem

Składniki:


mąka 300 gr
cynamon 2 łyżeczki
mleko letnie 1/3 szklanki
jajka 2 sztuki
drożdze 1/4 kostki
cukier drobny 1/3 szklanki
mleko ciepłe 1/3 szklanki
śliwki
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  • śliwki wypestkować ,pokroić w paski ,posypać cynamonem i odstawić
  • drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru
  • jajka zmiksować z cukrem
  • mąkę przesiać ,dodać roztarte  drożdże , ubite jajka z cukrem ,zacząć wyrabiać ciasto ,w międzyczasie dolewać letnie mleko
  • wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki , wtedy posypać mąką ,przykryć ściereczką na 1 godz.
  • jak ciasto ładnie wyrośnie przełożyć na podsypany blat,rozwałkować na prostokąt ,ułożyć śliwki ,zawinąć w rulon,przekroić wzdłuż na 3 paski i zapleść  warkocz,
  • przełożyć na papier do pieczenia ,po 15 minutach wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. na 30 minut.
  • po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy