Drożdżówka z budyniem i kruszonką.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 30
Polecam pyszną i idealną drożdżówkę na podwieczorek. Ja uwielbiam z kubkiem gorącej herbaty. A kruszonka.....no cóż jest najlepsza. Polecam:)
Składniki:
Rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
Ciasto:
1 szklanka cukru
2 jajka
3 szklanki mąki tortowej
4 łyżki oleju
szczypta soli
Budyń:
3 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
1 litr mleka
5 łyżek cukru
Kruszonka:
20 dag mąki tortowej
10 dag cukru
10 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.
2. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodać wyrośnięte ciasto, utarte jajka z cukrem, sól i olej. Zagnieść ciasto. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Budyń: Budynie rozpuścić w jednej szklance mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko przestudzić i wyłożyć równomiernie na ciasto.
5. Kruszonka: Składniki kruszonki przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę rozłożyć równomiernie na budyniu.
6. Ciasto piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
7. Upieczone ciasto wystudzić, pokroić i podawać.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Drożdżowe ze śliwką i cynamonem
Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta drożdzowego ze śliwką i cynamonemDrożdżowe ciasto z cynamonem.
Pyszne i pachnące ciasto cynamonem. Idealne na podwieczorek z kubkiem gorącego mleka. Zapraszam serdecznie.Podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie
Tajemnicą dobrego ciasta drożdżowego jest zaczyn. Dzisiaj podaję przepis na podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie. Dob...Drożdżowe - lukrowane ciasto z owocami.
Takie ciasto jest pyszne, połączone z lekko kwaśnymi owocami i bardzo słodkim lukrem, jest to bardzo pyszne połączenie.Drożdżówka z czarną porzeczką
Uwielbiam lato i polskie owoce np. czarną porzeczkę wszyscy mówią: kwaśna, ale jak zrobię drożdzówki z cza...Zobacz więcej przepisów na: