Drożdżówka z budyniem i kruszonką.

Drożdżówka z budyniem i kruszonką.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Polecam pyszną i idealną drożdżówkę na podwieczorek. Ja uwielbiam z kubkiem gorącej herbaty. A kruszonka.....no cóż jest najlepsza. Polecam:)

Składniki:

Rozczyn:

pół szklanki ciepłego mleka

5 dag świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki tortowej

 

Ciasto:

1 szklanka cukru

2 jajka

3 szklanki mąki tortowej

4 łyżki oleju

szczypta soli

 

Budyń:

3 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )

1 litr mleka

5 łyżek cukru

 

Kruszonka:

20 dag mąki tortowej

10 dag cukru

10 dag masła lub margaryny

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.

2. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodać wyrośnięte ciasto, utarte jajka z cukrem, sól i olej. Zagnieść ciasto. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Budyń: Budynie rozpuścić w jednej szklance mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko przestudzić i wyłożyć równomiernie na ciasto.

5. Kruszonka: Składniki kruszonki przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę rozłożyć równomiernie na budyniu.

6. Ciasto piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

7. Upieczone ciasto wystudzić, pokroić i podawać.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy