Podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
5 Ocen

Ilość porcji: 6
Tajemnicą dobrego ciasta drożdżowego jest zaczyn. Dzisiaj podaję przepis na podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie. Dobre ciasto drożdżowe jest proste, ale nie lubi pośpiechu i … przeciągu. Chcesz być mistrzem w kuchni? Naucz się piec podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie.
Składniki:
- mleko - 3/4 szklanki
- mąka - 50 dag
- świeże drożdże - pół kostki (5 dag)
- masło lub margaryna - 2/3 kostki (15 dag)
- jajko - 3 szt.
- cukier - 6 łyżek
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Jak zrobić podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie?
- Zaczyn: do letniego mleka wkruszyć drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 20-30 min w ciepłe miejsce.
- Masło stopić, wystudzić.
- Mąkę przesiać bezpośrednio do zaczynu.
- Wbić jajka, dodać sól i skórkę. Wymieszać mikserem, a następnie wyrabiać rękoma.
- Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, dodać letnie masło. Wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne (po zrobieniu dołka podnosi się).
- Przykryć ścierką i odstawić na 45-60 min. w ciepłe miejsce. Gdy dwa razy zwiększy objętość, wyrabiać je ponownie.
- Piec ok. 30 min. w temp. 175 stopni.
Takie podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie jest bazą do różnych wypieków. Jeżeli potrzebujesz zwykłego placka, rozwałkuj ciasto na płasko. Powodzenia i smacznego!
Autor: Andrzej
Polecamy również

Drożdżowka z rabarbarem i truskawką
Klasyczna drożdżówka z truskawkami i rabarbararem , z chrupiącą kruszonką ,najsmaczniejsza lekko ciep...
Podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie
Tajemnicą dobrego ciasta drożdżowego jest zaczyn. Dzisiaj podaję przepis na podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie. Dob...
Rogaliki drożdżowe
Wyśmienite rogaliki drożdżowe z marmoladą :)
Kwiatuszki drożdżowe z rabarbarem
Sezon na rabarbar trwa, ja polecam deser w postaci drożdżowych bułeczek z rabarbarem. Rabarbar jest niskokaloryczny, dla...
Drożdżowe ciasto z cynamonem.
Pyszne i pachnące ciasto cynamonem. Idealne na podwieczorek z kubkiem gorącego mleka. Zapraszam serdecznie.Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto drożdżowe

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.