Drożdżowa strucla makowa.

Drożdżowa strucla makowa.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Taka strucla jest idealna na świąteczny stół. Przepis bardzo polecam:)

Składniki:

Składniki na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżka mąki tortowej

pół szklanki ciepłego mleka

 

Ciasto:

2 jajka

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

50 dag mąki tortowej

5 dag masła lub margaryny

pół szklanki ciełego mleka

 

Dodatkowe składniki:

mąka pszenna do posypania stolnicy

masa makowa z bakaliami 85 dag ( gotowa w puszce )

5 g płatków migdałowych

10 dag polewy deserowej

 

 

Sposób przygotowania:

1. Wykonanie rozczynu: Cukier, drożdże i mąkę rozcieram z ciepłym mlekiem. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

2. Wykonanie ciasta: Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiam i lekko studzę. Następnie do mąki dodaję rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatam przez kilka minut, aż będzie odchodziło od ręki. Przykrywam je ściereczką i odstawiam na około 2 godziny do wyrośnięcia.

3. Wykonanie strucli: Po tym czasie ciasto dzielę na dwie równe części. Każdą część osobno wałkuję na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowuję po połowie masy makowej i zwijam jak roladę. Obie strucle układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładam je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.

4. Pieczenie i dekoracja: Po tym czasie piekę je w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzę. Polewę przygotowuję według przepisu na opakowaniu i dekoruję nią upieczone strucle, posypuję również płatkami migdałowymi i odstawiam do zastygnięcia polewy.

5. Podanie: Gotowe już strucle kroję w plastry, podaję i życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

drozdzowa-strucla-makowa

Drożdżowa strucla makowa.

Taka strucla jest idealna na świąteczny stół. Przepis bardzo polecam:)
makowiec-na-biszkopcie

Makowiec na biszkopcie

Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje
ciekawy-makowiec

Ciekawy makowiec

Ciekawy makowiec- fajny makowiec na Święta i nie tylko. Polecam bo jest inny. 
ciasto-makowe-z-nutella

Ciasto makowe z Nutellą

Ciasto makowe z Nutellą- pyszne ciasto z smaczną masą czekoladową i blatami makowymi.
ciasto-makowe1

Ciasto makowe

Ciasto makowe- wysmienite ciasto, do którego z chęcią chce sie wracać.

Zobacz więcej przepisów na:

ciasto makowe

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy