Drożdżowa strucla makowa.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 20
Taka strucla jest idealna na świąteczny stół. Przepis bardzo polecam:)
Składniki:
Składniki na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
50 dag mąki tortowej
5 dag masła lub margaryny
pół szklanki ciełego mleka
Dodatkowe składniki:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masa makowa z bakaliami 85 dag ( gotowa w puszce )
5 g płatków migdałowych
10 dag polewy deserowej
Sposób przygotowania:
1. Wykonanie rozczynu: Cukier, drożdże i mąkę rozcieram z ciepłym mlekiem. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
2. Wykonanie ciasta: Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiam i lekko studzę. Następnie do mąki dodaję rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatam przez kilka minut, aż będzie odchodziło od ręki. Przykrywam je ściereczką i odstawiam na około 2 godziny do wyrośnięcia.
3. Wykonanie strucli: Po tym czasie ciasto dzielę na dwie równe części. Każdą część osobno wałkuję na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowuję po połowie masy makowej i zwijam jak roladę. Obie strucle układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładam je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
4. Pieczenie i dekoracja: Po tym czasie piekę je w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzę. Polewę przygotowuję według przepisu na opakowaniu i dekoruję nią upieczone strucle, posypuję również płatkami migdałowymi i odstawiam do zastygnięcia polewy.
5. Podanie: Gotowe już strucle kroję w plastry, podaję i życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Drożdżowa strucla makowa.
Taka strucla jest idealna na świąteczny stół. Przepis bardzo polecam:)
Makowiec na biszkopcie
Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje
Ciekawy makowiec
Ciekawy makowiec- fajny makowiec na Święta i nie tylko. Polecam bo jest inny.
Ciasto makowe z Nutellą
Ciasto makowe z Nutellą- pyszne ciasto z smaczną masą czekoladową i blatami makowymi.
Ciasto makowe
Ciasto makowe- wysmienite ciasto, do którego z chęcią chce sie wracać.Zobacz więcej przepisów na:
ciasto makowe

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.