Ciasto jeżynowe z bezami

Ciasto jeżynowe z bezami

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Przepis na ciasto z jeżynami, pyszne ciasto może zastąpić tort! Ciasto z jeżynami polecam, będzie wszystkim smakowało :)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa kawowa:
  • 10 dag masła
  • ¼ litra mleka
  • Kawa rozpuszczalna
  • Cukier do smaku
  • Alkohol do smaku
  • 0,5 torebki budyniu śmietankowego
  • Masa jeżynowa:
  • 10 dag jeżyn
  • 660 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Dodatkowo:
  • Bezy

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto z jeżynami w kilku krokach:

  1. Najpierw przepis na ciasto:
    białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy powoli żółtka i delikatnie mieszamy łyzką. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w tortownicy o średnicy 22 cm.  Chłodny przekrawamy na pół.
  2. Teraz pora na masę kawową: 
    Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru i 2 łyżkami kawy rozpuszczalnej. Studzimy go, po czym łączymy z utartym masłem. Dodajemy do smaku alkohol.
  3. Pora na masę jeżynową: 
    Śmietankę ubijamy na sztywno. Jeżyny myjemy i miksujemy blenderem. Galaretki rozpuszczamy w 0,75 szklanki wrzątku, studzimy i gdy będzie zaczynać tężeć mieszamy z ubitą śmietanką. Na końcu dodajemy zblendowane lub przetarte jeżyny i mieszamy łyżką.
  4. Przełożenie ciasta: 
    Ciasto - masa kawowa - bezy- masa jeżynowa- ciasto- dekoracja dowolna

Ciasto jeżynowe gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy