Truskawkowiec z kajmakiem

Truskawkowiec z kajmakiem

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Truskawkowiec z kajmakiem - pracochłonne i warstwowe ciasto, kolejne dzieło :) Polecam sprawdzony przepis na ciasto z truskawkami w moim wykonaniu! Naprawdę warto, bo efekty są super.

Składniki:

  • Ciasto z jabłkami:
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 łyżeczki amoniaku
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag mąki
  • 2 jaja
  • 5 dag margaryny
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżki mleka
  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa z kajmakiem:
  • 0, 5 margaryny
  • 1 kajmak
  • 1 wafelek
  • Masa budyniowa:
  • 1 brzoskwinia
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek mleka
  • 1 masło
  • Alkohol do smaku
  • Warstwa truskawkowa:
  • 1 puszka truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,75 szkl wody
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania delicji truskawkowych

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zajmijmy sie ciastem z jabłkami. Całe jaja ucieramy z cukrem. Margarynę roztapiamy i dodajemy do jaj. Amoniak rozpuszczamy w mleku. Dodajemy do ciasta. Mieszamy i  dajemy na noc do lodówki.
  2. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Robimy ciasto, dzielimy na dwie części. Obrane jabłka ścieramy na tarce. Na blachę dajemy połowę ciasta, na nie jabłka i przykrywamy  ciastem. Pieczemy 35 minut.
  3. Nastepnie pieczemy biszkopt.
  4. Masa z kajmakiem polega na utarciu margaryny z kajmakiem i zmieszania z rozkruszonym waflem. 
  5. Masa budyniową robimy na mleku gotując budyń i ucierając go z margaryną. Na końcu mieszamy z masą brzoskwinie pokrojone w kostke.
  6. Warstwa truskawkowa: Truskawki miksujemy a galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Do zimnych dodajemy owoce.
  7. Przełożenie gotowego ciasta to na spodzie ciasto z jabłkami- masa budyniowa- biszkopt- masa z kajmakiem- delicje- galaretka z truskawkami

Pyszne ciasto gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy również

biszkopt-z-truskawkami-i-galaretka

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Ten przepis na biszkopt znalazłam w Kuchni Polskiej, która stoi na honorowym miejscu w domu mojej mamy. Troszkę g...
placek-z-truskawkami1

Placek z truskawkami

Przepis na placek z truskawkami. Pyszny i delikatny placek z truskawkami będzie bardzo dobrze pasował do popołudniowej k...
biszkopt-z-truskawkami2

Biszkopt z truskawkami

Oto prosty przepis na ciasto z truskawkami - pyszny biszkopt z truskawkami na imprezę lub niedzielę. Przepis łatwy, a ef...
ciasto-z-truskawkami-i-galaretka

Ciasto z truskawkami i galaretką

Uwaga, uwaga, ciasto z truskawkami! Gdy zaczyna się sezon na truskawki, to trzeba być przygotowanym :) A jak truskawki t...
ciasto-truskawkowe-z-galaretka

Ciasto truskawkowe z galaretką

Ciasto truskawkowe z galaretką to prosty i bardzo smaczny wypiek, który szybko znika z talerzy. Polecam przepis n...

Zobacz więcej przepisów na:

Ciasto z truskawkami

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy