Wiśniowiec

Wiśniowiec

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Przepis na ciasto z wiśniami - polecam kolejne moje ciasto, bo warto je wypóbować i zobaczyć samemu, jak pysznie smakuje takei pyszne ciasto z wiśniami :)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Ciasto z wiśniami:
  • 1 margaryna
  • 4 żółtka
  • 1 szkl śmietany
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Piana:
  • 6 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 kisiel wiśniowy
  • Masa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 litra mleka
  • 1 margaryna lub masło
  • Dodatkowo:
  • 1,5 szkl drylowanych wiśni

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto z wiśniami w kilku krokach:

  1. Dzień wcześniej przed właściwym przygotowaniem ciasta musimy przygotować ciasto z wiśniami, czyli z podanych składników robimy ciasto. Wkładamy na noc do lodówki. Dzielimy na 4 części.
  2. Teraz robimy właściwe ciasto, a więc najpierw masa, czyli w niewielkiej ilości mleka rozrabiamy budynie, resztę musimy zagotować z cukrem i na gotujące wlać budyń i gotować mieszając do zgęstnienia. Teraz musimy wystudzić i połaczyć z utartym masłem.
  3. Pora na przepis na biszkopt: najpierw białka musimy ubić na sztywno z cukrem. Wlewamy żółtka, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i pieczemy w 180 stopniach na blasze 25/36 przez 30 minut.
  4. Nadeszła pora na pianę, czyli musimy białka ubić na sztywną pianę z cukrem, następnie dodać kisiel i wszystko zmiksować.
  5. A tak układamy ciasta do pieczenia: dwie części ciasta musimy wyłożyć na foremki 25/36 wyłożone papierem do pieczenia, na nie wykładamy na każde po połowie wiśni i piany i przykrywamy każde jednym ciastem. Pieczemy placki do 35 minut w 180 stopniach.
  6. Przełożenie gotowego ciasta: Ciasto z wiśniami- połowa masy-biszkopt- reszta masy- ciasto z wiśniami dowolna dekoracja

Ciasto z wiśniami gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy również

torcik-wisniowy

Torcik wiśniowy.

Bardzo lubię przygotowywać takie pyszne i lekkie torciki, które dodatkowo pięknie prezentują się na stole. Dodam,...
migdalowiec-z-wisniami

Migdałowiec z wiśniami

Świetne ciasto z wiśniami! Rewelacyjne połączenie kruchego ciasta, bezy, wiśni i śmietany! Polecam mój sprawdzony...
ucieraniec-wisniowo-cytrynowy

Ucieraniec wiśniowo- cytrynowy

Fajne ciasto z wisniami - lekko kwaskowata warstwa w połączeniu ze słodką śmietaną! Gdy nie wiemy co zrobić z wiśniami,...
ciasto-z-wisniami-i-sniezka

Ciasto z wiśniami i śnieżką

Sprawdzony przepis na ucierane ciasto przełożone masą ze śnieżki i galaretką z wiśniami! Pyszny deser i istna galopada s...
placek-z-serem-i-wisniami

Placek z serem i wiśniami

Przepis na ciasto z wiśniami, a dokładnie placek z serem i wiśniami- bardzo wykwintne ciasto z ekstra smacznymi warstwam...

Zobacz więcej przepisów na:

Ciasto z wiśniami

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy