Ciasto Arbuz


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen

Ilość porcji: 16
Ciasto Arbuz to ciasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób, bo chyba każdy z nas w upalne dni chciałby orzeźwić się wyjątkowym smakiem takiego arbuza, prawda? :) Przepis na pyszne ciasto z bitą śmietaną zasmakuje każdemu!
Składniki:
- Składniki na biszkopt:
- 8 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- barwnik czerwony
- 20g płatków czekoladowych do pieczenia
- Masa śmietanowa czerwona:
- 0,75 litra śmietany 36%
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
- 10g płatków czekoladowych
- barwnik czerwony
- Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 150g masła extra
- Masa cukrowa:
- 500g cukru pudru
- 4 łyżki glukozy w proszku
- 2 łyżki żelatyny
- 40 ml wody
- Poncz:
- 1/2 szklanki wody niegazowanej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50ml wódki wiśniowej
- Dodatkowo:
- zielony barwnik spożywczy (bezzapachowy i bezsmakowy)
Sposób przygotowania:
Przepis na ciasto z bitą śmietaną w kilku krokach:
- Łatwy przepis na biszkopt:
Najpierw białka ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy żółtka oraz: mąki, które mieszamy z proszkiem do pieczenia, płatki czekoladowe i czerwony barwnik. - Przekładamy wszystko do do formy okrągłodennej o średnicy 24cm (w moim przypadku była to miseczka okrągłodenna i forma o tej samej średnicy).
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy biszkopt około 25 minut. Następnie biszkopt studzimy, kroimy na 4 blaty biszkoptu oraz 1 ostatni w kształcie kapelusza (łącznie 5 blatów biszkoptu).
- Teraz pora na masę śmietanową czerwoną:
Śmietanę z dodatkiem cukru ubijamy na sztywno, dodajemy czerwony barwnik, płatki czekoladowe i rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki i dzielimy na cztery części. - Teraz masa budyniowa:
Musimy zagotować 2 szklanki mleka z cukrem a w 3 szklance mleka rozrabiamy budyń i dodajemy do gotującego mleka. Następnie musimy budyń wystudzić. Masło miksujemy za pomocą miksera stopniowo dodając wystudzony budyń. - Przepis na poncz: mieszamy wszystkie składniki ponczu (do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru).
- Masa cukrowa:
Cukier puder musimy przesiać przez przesiewacz do mąki. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje podgrzewamy, dodajemy glukozę, mieszając aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie trzeba ją wystudzić, dodawać po trochu cukier puder i wyrobić masę do postaci plasteliny. Masę musimy rozwałkować do takiego rozmiaru żeby pokryć całą powierzchnię ciasta. - Ciasto składamy według kolejności warstw:
1 blat biszkoptu – 1/4 masy śmietanowej czerwonej
2 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
3 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
4 blat biszkoptu – ostatnia porcja masy śmietanowej czerwonej
5 blat biszkoptu w kształcie kapelusza. - Teraz całą powierzchnię ciasta smarujemy masą budyniową i przykrywamy przygotowaną wcześniej masą cukrową. Różnymi odcieniami zielonego barwnika spożywczego malujemy ciasto na wzór arbuza.
Ciasto z bitą śmietaną gotowe. Smacznego!
Autor: EwelinaP
Polecamy również

Ciasto Arbuz
Ciasto Arbuz to ciasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób, bo chyba każdy z nas w upalne dni chc...
Egzotyczna jaglana kostka
Przepyszne ciasto, zawsze robię je z owocami które akurat mam w domu, dziś w skład Egzotycznej jaglanej kostki we...
Ciasto cappuccino
Lekkie i przepyszne ciasto o smaku cappuccino. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto bardzo smaczne:) Polecamy
ciasto piernikowe przekładane masą z daktyli i suszonej śliwki
pyszne ciasto nasaczone rumem ,przłożone masą
Biszkopt z masą jogurtową
Ciasto na zimno z jogurtemZobacz więcej przepisów na:
Ciasto

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.