Ciasto Fiona
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 12
Ciasto nawiązuje do znanej i lubianej bajki pod zatytułowanej: Shrek. Jednak nie chodzi tu o samego Shreka, a o jego uroczą damę Fionę. Wielowarstwowe ciasto, cudownie pachnące latem i malinami. Delikatna, malinowa pianka rozpływająca się w ustach, delicje i galaretka.Wszystko w bardzo dziewczęcym, różowym stylu. Koniecznie musicie spróbować.
Składniki:
Biszkopt
4 duże jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1,5 łyżki budyniu waniliowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szczypta soli
Masa budyniowa
900 ml soku Kubuś (marchew-malina)
3 budynie malinowe
Malinowa pianka
500 ml śmietany kremówki
2 galaretki malinowe
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
2 opakowania Delicji malinowych
2 galaretki malinowe
Sposób przygotowania:
Biszkopt
Białka wybijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo biały cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy do momentu, aż piana będzie błyszcząca,a cukier całkowicie rozpuszczony. Na koniec dodajemy żółtko, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z budyniem i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy łyżki lub szpatułki do całkowitego połączenia się składników.
Tak przygotowany biszkopt przekładamy do blachy o wymiarach 20 x 28, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Masa budyniowa
Do rondelka przelewamy 750 ml soku i podgrzewamy. Resztę soku przelewamy do kubeczka dodajemy budynie malinowe i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Gorący budyń wykładamy na biszkopt i odstawiamy do wystygnięcia. Na zastygniętym wierzchu układamy delicje.
Malinowa pianka
Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki wlewamy pomalutku zimną galaretkę i mieszamy do połączenia się składników. Piankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy wierzch i odstawiamy do lodówki do momentu, aż pianka zastygnie.
Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. Ciasto najlepiej chłodzić w lodówce całą noc, aby wszystkie warstwy dobrze zastygły.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/
# Tagi:
Autor: Jagoda17
Polecamy również
Ciasto z czarną porzeczką
przepis na ciasto biszkoptowe z dużą ilością czarnej porzeczki ,nie za słodkie nawet bym powiedziała kwaśneporzeczkowe ciasto
pyszne i puszyste ciasto z dodatkiem czerwonej porzeczkiCiasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.
To ciasto jest bardzo pyszne, idealne na powieczorek. Lekki biszopt i dwie pyszne masy, do tego herbatniki i polewa. Bar...Ciasto śmietankowa kanapka.
To ciasto jest bardzo pyszne. Mięciutkie blaty przełożone puszystą śmietanką. Polecam na podwieczorek.Kryształek
U większości z nas to ciasto wywołuje wspomnienia dzieciństwa. Kto wychowywał się w latach 80 - tych wie o czym mó...Zobacz więcej przepisów na: