Ciasto ,,Kilimandżaro''

Ciasto ,,Kilimandżaro''

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

To ciasto warto upiec do niedzielnej popołudniowej kawki. Przepis na Ciasto ,,Kilimandżaro'' podpatrzyłam w jednej z książek siostry Anastazji. Przepis bardzo polecam.

Składniki:

Biszkopty:

  • 1 szklanka cukru
  • 10 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej

Masa z jabłek:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 70 dag jabłek ( waga po obraniu )
  • 1 łyżka masła
  • cukier do smaku

Krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 20 dag masła 82 %
  • 2 pełne szklanki mleka
  • pół szklanki cukru pudru

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

  • dodatkowa posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jak wykonanać ten skomplikoway przepis na Ciasto ,,Kilimandżaro'':

Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml.

  1. Biszkopty: Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję kakao, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piekę około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopty sprawdzam suchym patyczkiem czy są upieczone i dokładnie studzę.
  2. Masa z jabłek: Jabłka myję, osuszam, obieram i usuwam gniazda nasienne (odważamy 70 dag) i ścieram je na tarce o dużych oczkach. W garnku roztapiam masło, dodaję jabłka i duszę je do miękkości cały czas mieszając, uważam żeby się nie rozgotowały, następnie dodaję cukier do smaku i wsypuję sypkie galaretki i dokładnie mieszam, ale już nie gotuję. Jabłka odstawiam do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładam je na jeden biszkopt i wstawiam do lodówki, żeby dokładnie stężały.
  3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budynie, gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder i chwilę ucieram, następnie stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram aż krem będzie puszysty.
  4. Gotowy krem rozsmarowuję równomiernie na dobrze stężonej masie jabłkowej i kładę drugi biszkopt lekko go dociskając.
  5. Polewa: Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę, gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista.
  6. Polewą smaruję ciasto i wstawiam je do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Ja ciasto wstawiam na całą noc. Po tym czasie kroję je, dekoruję i podaję.


Ciasto ,,Kilimandżaro'' gotowe. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

ciasto-maslane-z-rumowo-cytrusowa-nutka

Ciasto maślane z rumowo-cytrusową nutką.

Jest to bardzo proste i dość szybkie w wykonaniu ciasto. I gdy mamy ochotę na coś słodkiego to polecam je upiec. Idealne...
kefirowe-ciasto-z-bita-smietana

Kefirowe ciasto z bitą śmietaną.

Jest to bardzo mięciutkie ciasto kefirowe, przełożone lekką śmietaną o lekkim smaku cytrynowym. Bardzo pyszne połączenie...
ciasto-z-jablkami-pianka-i-herbatnikami

Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.

To ciasto jest bardzo pyszne, idealne na powieczorek. Lekki biszopt i dwie pyszne masy, do tego herbatniki i polewa. Bar...
egzotyczna-jaglana-kostka

Egzotyczna jaglana kostka

Przepyszne ciasto, zawsze robię je z owocami które akurat mam w domu, dziś w skład Egzotycznej jaglanej kostki we...
strucla-z-kajmakiem

Strucla z kajmakiem.

Pyszna idealna i słodka. W sam raz na podwieczorek.

Zobacz więcej przepisów na:

Ciasto

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy