Ciasto ,,Kilimandżaro''
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 30
To ciasto warto upiec do niedzielnej popołudniowej kawki. Przepis na Ciasto ,,Kilimandżaro'' podpatrzyłam w jednej z książek siostry Anastazji. Przepis bardzo polecam.
Składniki:
Biszkopty:
- 1 szklanka cukru
- 10 jajek
- 3 łyżki kakao
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki tortowej
Masa z jabłek:
- 2 galaretki cytrynowe
- 70 dag jabłek ( waga po obraniu )
- 1 łyżka masła
- cukier do smaku
Krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
- 20 dag masła 82 %
- 2 pełne szklanki mleka
- pół szklanki cukru pudru
Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
- odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
- dodatkowa posypka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jak wykonanać ten skomplikoway przepis na Ciasto ,,Kilimandżaro'':
Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml.
- Biszkopty: Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję kakao, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piekę około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopty sprawdzam suchym patyczkiem czy są upieczone i dokładnie studzę.
- Masa z jabłek: Jabłka myję, osuszam, obieram i usuwam gniazda nasienne (odważamy 70 dag) i ścieram je na tarce o dużych oczkach. W garnku roztapiam masło, dodaję jabłka i duszę je do miękkości cały czas mieszając, uważam żeby się nie rozgotowały, następnie dodaję cukier do smaku i wsypuję sypkie galaretki i dokładnie mieszam, ale już nie gotuję. Jabłka odstawiam do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładam je na jeden biszkopt i wstawiam do lodówki, żeby dokładnie stężały.
- Krem budyniowy: Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budynie, gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder i chwilę ucieram, następnie stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram aż krem będzie puszysty.
- Gotowy krem rozsmarowuję równomiernie na dobrze stężonej masie jabłkowej i kładę drugi biszkopt lekko go dociskając.
- Polewa: Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę, gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista.
- Polewą smaruję ciasto i wstawiam je do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Ja ciasto wstawiam na całą noc. Po tym czasie kroję je, dekoruję i podaję.
Ciasto ,,Kilimandżaro'' gotowe. Życzę smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Przysmak Teściowej
Ciasto bardzo szybko się robiące, zaczerpane od teściowej, przechodzące z jej pokolenia na pokolenie :) Bardzo szybkie i...Sernik na zimno z czekoladowymi gwiazdkami.
Taki sernik jest lekki i bardzo pyszny. Do tego ładnie się prezentuje.Ciasto słodkie fale
Ciasto słodkie fale dość słodkie i pyszne dzięki masie z kawałkami pomarańczy.sto słodkie faleCiasto "Aniołek"
Ciasto ,,Aniołek'' to jest bardzo pyszne i słodkie ciasto z wyczuwalną nutką ajerkoniaku. Mięciutkie biszkopty przełożył...Ciasto ,, Jagodowa pychotka " z miętową nutką.
Zapraszam na pyszne sezonowe ciasto. Idealne na podwieczorek.Zobacz więcej przepisów na: