Ciasto śmietankowa kanapka.

Ciasto śmietankowa kanapka.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

To ciasto jest bardzo pyszne. Mięciutkie blaty przełożone puszystą śmietanką. Polecam na podwieczorek.

Składniki:

Ciasto:

40 dag zsiadłego mleka

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

3 łyżki dżemu, marmolady lub powidła ( do wyboru )

3 łyżki kakao

12,5 dag masła lub margaryny ( stopić i lekko wystudzić )

1 płaska łyżka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

 

Krem:

1 łyżka żelatyny

1 szklanka śmietany kremówki 30%

cukier puder do smaku

 

Polewa:

odrobina gorącej wody

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

1. Do miski dajemy zsiadłe mleko, cukier, dżem, kakao, sodę oczyszczoną, cynamon i dokładnie miksujemy, następnie wsypujemy mąkę i znów miksujemy, na koniec wlewamy stopione masło.

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

4. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie studzimy. Następnie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać żelatynę i dokładnie ubijamy.

5. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy blaty ciasta.

6. Polewa: Do garnka dajemy cukier i kakao, dodajemy niewielką ilość wody i mieszamy tak, żeby powstała gęsta papka, następnie dodajemy masło i chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

7. Następnie gotową polewą smarujemy ciasto.

8. Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

9. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy.

10 Smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy