Kryształek


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen

Ilość porcji: 24
U większości z nas to ciasto wywołuje wspomnienia dzieciństwa. Kto wychowywał się w latach 80 - tych wie o czym mówię. Ciasto zdobyło popularność w tych trudnych czasach gdyż było tanie, a składniki potrzebne do zrobienia ciasta były łatwo dostępne. Kryształek był jednym z tych ciast, które można było zjeść niemalże w każdym domu. Uwielbiane przez dzieci, kolorowe i proste ciasto dobre na każdą okazję.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
160 g cukru
100 g mąki tortowej
35 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Przełożenie:
600 ml śmietany kremówki
4 różnokolorowe galaretki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/3 szklani wody
Wierzch:
1 czerwona galaretka
350 ml wody
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. Dno tortownicy o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy wzdłuż na dwie części.
Przełożenie:
Galaretkę, każdą z osobna rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Galaretki przelewamy do 4 osobnych, płaskich pojemników i wstawiamy do lodówki, aby zastygła. Następnie każdą galaretkę kroimy w większą kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, następnie żelatynę. Pamiętajmy, że żelatyna nie może być bardzo ciepła, ponieważ zważy śmietanę. Do śmietany dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy. Należy to zrobić dość szybko, ponieważ po dodaniu zimnych galaretek śmietana szybko zastyga. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa dobrze zastygła.
Wierzch:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Zimną galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki, aby zastygła.
Moje rady:
- ciasto można przykryć drugim biszkoptem i udekorować np. cukrem pudrem. Nie należy wtedy ozdabiać ciasta wierzchnią galaretką. Jak dla mnie biszkoptu jest wtedy za dużo, ale to tylko kwestia gustu.
# Tagi:
Autor: Jagoda17
Polecamy również

Przysmak Teściowej
Ciasto bardzo szybko się robiące, zaczerpane od teściowej, przechodzące z jej pokolenia na pokolenie :) Bardzo szybkie i...
Ciasto Arbuz
Ciasto Arbuz to ciasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób, bo chyba każdy z nas w upalne dni chc...
Ciasto w ciapki
Ciekawe ciasto w kakaowe ciapki spodoba się na bank dzieciom!
Ciasto z pomarańczową nutką.
Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Idealne do popłudniowej kawy lub herbaty.
Ciasto z bezami
Przepis na ciasto z bezami polecam, bo to ciasto na każdą okazję! Ciasto z bezami doskonale wygląda i obłednie smakuje.&...Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.